Politika

Vlada: Formira se Kancelarija glavnog pregovarača

Vršenje poslova u vezi sa pristupanjem Crne Gore Evropskoj uniji preuzeće Kancelarija glavnog pregovarača, koja se obrazuje u Kabinetu predsjednika Vlade, saopšteno je danas nakon sjednice Vlade. Do sada je te posove obavljalo Ministartvo za evropske poslove na čijem je čelu bio Aleksandar Andrija Pejović prije nego što je podnio ostavku zbog konflikta interesa.
Vlada: Formira se Kancelarija glavnog pregovarača
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno usvojeno je više uredbi na u okviru stvaranja normativnih pretpostavki za formiranje nove pregovaračke strukture za oblast evropskih integracija 

Radom Kancelarije rukovodi Glavni pregovarač koji je za svoj rad i rad Kancelarije odgovoran predsjedniku Vlade i Vladi.

Pored Glavnog pregovarača utvrđena su zvanja: Zamjenika glavnog pregovarača za poglavlja pravne tekovine Evropske unije, Zamjenika glavnog pregovarača – Nacionalnog IPA koordinatora, Savjetnika glavnog pregovarača i po jednog savjetnika zamjenikā glavnog pregovarača.

U skladu sa utvrđenim djelokrugom, uređuje se pitanje preuzimanja od Ministarstva evropskih poslova, lica koja su obavljala poslove visokog rukovodnog kadra, državnih službenika i namještenika koji su vršili preuzete poslove, kao i preuzimanje opreme i službene dokumentacije.

U diskusiji je ukazano da novi model, koji je već predočen Evropskoj komisiji, omogućava efikasniju organizaciju rada i realizaciju obaveza kao i da ovakvim ustrojstvom Vlada šalje političku poruku i domaćoj javnosti i Evropskoj uniji da je evropska integracija naša prioritetna politika, navodi se u saopštenju.

 

Portal Analitika