Politika

Crna Gora ostvarila dobar napredak u procesu integracije

Izvještaj Evropske komisije o Crnoj Gori za 2018. godinu je jasan, detaljan i razumljiv i u njemu se navodi šta još Crna Gora treba da uradi u sljedećoj fazi procesa evropske integracije, kazao je ambasador Njemačke u Crnoj Gori Hans Ginter Matern, na sastanku sa predsjednikom Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrijom Nikolićem.
Crna Gora ostvarila dobar napredak u procesu integracije
Izvor

Takođe, ambasador Matern naglasio je potrebu umanjenja političkog uticaja na organe pravosuđa, što se, kako je kazao navodi i u izvještaju EU.

Matern i Nikolić su ocijenili da je Crna Gora ostvarila dobar napredak u procesu integracije, što je prepoznato i u ovogodišnjem izvještaju Evropske komisije, ali da oblast vladavine prava ostaje najveći izazov.

Matern je, kako je saopšteno, naglasio da zvanični Berlin želi da pomogne Podgorici, jer je u interesu Evropske unije da Crna Gora i ostale zemlje Zapadnog Balkana postanu njene članice, što je od presudne važnosti za stabilnost, napredak i blagostanje građana regiona.

Sagovornici su, kako se navodi, konstatovali da se Strategijom EU za proširenje na Zapadni Balkan šalje jasna poruka da Evropska unija ostaje pri pozivnici upućenoj državama regiona, da u ambicioznoj, ali realnoj perspektivi postanu članice EU.

Nikolić je posebno zahvalio Maternu na snažnoj podršci Njemačke, kako na ekspertskom nivou, tako i kroz podizanje svijesti kod ostalih članica EU o važnosti i potrebi snaženja politike proširenja.

On je kazao da je za Skupštinu Crne Gore veoma važna frekventna komunikacija sa Bundestagom, imajući u vidu njegovu ulogu u procesu odlučivanja o daljim fazama integracionih procesa Crne Gore i zemalja Zapadnog Balkana.

Nikolić je iznio konkretne prijedloge za unapređenje međuparlamentarne saradnje, za koje je ambasador Matern pokazao interesovanje i spremnost da pruži podršku, poručujući da u međuparlamentarnoj saradnji, naročito u demokratskim zemljama kao što su Njemačka i Crna Gora, značajnu ulogu igraju upravo odbori za vanjske poslove, saopšteno je iz Skupštine.

Portal Analitika