Politika

BOJANIĆ: Ustavni sud odbio žalbu, radi se o političkom pritisku

Ustavni sud odbio je danas ustavnu žalbu predsjedničkog kandidata Mladena Bojanića na regularnost predsjedničkih izbora.
BOJANIĆ: Ustavni sud odbio žalbu, radi se o političkom pritisku
Portal AnalitikaIzvor

„I bez obrazloženja odluke, jasno je da je većina sudija Ustavnog suda, a ubrzo ćemo znati njihova imena, još jednom podlegla političkom pritisku i spašavala svoje ugodne fotelje i ispeglane toge#, naveo je u saopštenju Bojanić.

Prema njegovim riječima, kako drugačije objasniti razloge njihove većinske odluke kada su danas imali pred sobom lak zadatak da izmjere što je veće: šest ili devet.

„To je značilo bitnu procesnu povredu i proizvelo ništavost akta DIK-a, što je ustavni sud morao da utvrdi. Odlučili su da je šest veće ili jednako devet. Takođe, u progovoru su taksativno navedene brojne i nesporne zloupotrebe materijalnog karaktera gdje je do detalja objašnjena i dokazana "institucionalna prednost" koja vec decenijama, a u konkretnom slučaju u tek završenim izborima, onemogućava da imamo fer i slobodne izbore. Većina sudija Ustavnog suda je pokazala da, ne samo da je zgažen Ustavni sud, već da je zgažena pravna struka, a pravni sistem razbijen u paramparčad“, istakao je Bojanić.

On je pozvao sve članove Državne izborne komisije, stalne i u proširenom sastavu, da obavezno prisustvuju narednoj sjednici i, u skladu sa zakonom, punovažno odlučuju o konačnim rezultatima predsjedničkih izbora.

„ Neka ih sopstvena savjest i odgovornost opredijele prilikom donošenja odluke da li ove izbore treba priznati kao fer i slobodne ili stati na kraj neviđenim zloupotrebama i pritiscima od strane Đukanovića i njegove klike. Neka svako pred javnošću pokaže svoje lice“, zaključio je Bojanić.

 

Portal Analitika