Protokol

Dobri i prijateljski odnosi Crne Gore i Luksemburga

Crna Gora i Luksemburg imaju veoma dobre i prijateljske odnose, a posjete na visokom i najvišem nivou dodatno jačaju politički dijalog, zaključili su šefovi diplomatija dvije države.
Dobri i prijateljski odnosi Crne Gore i Luksemburga
Portal AnalitikaIzvor

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović boravio je danas u radnoj uzvratnoj posjeti Velikom Vojvodstvu Luksemburg, na poziv ministra vanjskih poslova Luksemburga Žana Aselborna.

Tokom susreta, ministri su razgovarali o napretku koji Crna Gora ostvaruje na evropskom putu, daljoj saradnji u pristupnim pregovorima sa EU, te očekivanjima od Samita EU-Zapadni Balkan, koji se održava u Sofiji, sredinom maja 2018. godine. Sastanak je bio prilika i da se razmotre konkretne mogućnosti dalje saradnje, prije svega u kontekstu pružanja ekspertske pomoći kroz realizaciju projekata u okviru pojedinih pregovaračkih poglavlja.

Darmanović je izrazio zahvalnost Luksemburgu na kontinuiranoj podršci progresu naše zemlje u evropskom integracionom procesu, posebno imajući u vidu da Luksemburg zagovara stav da Unija treba ostati dosljedna principu regate i vrednovanju individualnih učinaka svih kandidata za članstvo u EU.

Istakao je da je Vlada Crne Gore čvrsto opredijeljena da predano radi na ispunjavanju kriterijuma što će omogućiti otvaranje preostala tri poglavlja do kraja ove godine i ubrzanje procesa zatvaranja poglavlja.

U nastavku, ukazao je na trajnu posvećenost Crne Gore kontinuiranom snaženju regionalne saradnje i učvršćivanju dobrosusjedskih odnosa. „Crna Gora, neopterećena otvorenim pitanjima sa državama regiona i u statusu lidera evropskog integracionog procesa, ostaje pouzdan partner i faktor u izgradnji i očuvanju regionalnog mira i stabilnosti“, naglasio je Darmanović.

Aselborn je pohvalio napredak Crne Gore na evropskom putu, konstatujući da je naša država postigla vrlo zapažene rezultate, što je i potvrđeno nedavno predstavljenom Strategijom za proširenje za Zapadni Balkan. Naglasio je da su integracije preduslov daljeg mira, stabilnosti i prosperiteta regiona Zapadnog Balkana.

Sagovornici su se saglasili da je neophodno intenziviranje saradnje u nizu oblasti od obostranog značaja, posebno u dijelu jačanja političkog dijaloga, širenja ugovorne baze i snaženja ekonomske, saobraćajne kao i saradnje u oblasti turizma, što je i bio zaključak prvih bilateralnih konsultacija, održanih februara o.g.

Takođe, razmijenjena su mišljenja i o aktuelnim izazovima na međunarodnom planu, i s tim u vezi razgovarano je o planiranim savezničkim aktivnostima u okviru NATO. 

Tokom posjete Luksemburgu, ministar Darmanović se sreo i sa predstavnicima udruženja iseljenika iz Crne Gore.

Portal Analitika