Muzika

Album “Mezzanine” grupe Massive Attack biće kodiran u DNK

Danas je više ili manje uobičajeno da bendovi obilježavaju godišnjice albuma sa remasterizovanim izdanjem i nekim novim pakovanjem. Međutim, Massive Attack nikad nisu bili običan bend, pa su napravili korak dalje i možda promijenili “igru” zauvijek.  
Album “Mezzanine” grupe Massive Attack biće kodiran u DNK
bosonoga.comIzvor

Naime, za 20. godišnjicu njihovog albuma “Mezzanine” iz 1998. godine, britanski trip-hop pioniri će kodirati svih 11 pjesama u DNK.

 

Iza projekta stoji švajcarski STEM univerzitet ETH Zurich, na kojem će naučnici konvertovati pjesme u “920.000 kratkih DNK niti”, koje će se zatim sipati u “5.000 sitnih (nanometarskih) staklenih sfera”. Te sfere, koje su nevidljive golim okom, nakon toga će biti uskladištene u “malenoj boci vode”, a prema riječima profesora Roberta Grasa, tako će čuvati album “stotinama do hiljada godina”.

 

Dakle, ako neko u laboratoriji poželi da čuje recimo “Teardrop”, DNK se može ukloniti “u bilo kom trenutku, dozvoljavajući korištenje DNK sekvenciranja, kako bi pročitao čuvanu muzičku datoteku i reprodukovao je na računaru”.

 

Iz ETH Zurich kažu da je ovo prvi put da se “digitalni zvuk čitavog muzičkog albuma skladišti u obliku genetskih informacija”. Oni takođe naglašavaju da će “Mezzanine” biti drugi najveći fajl ikad uskladišten pomoću DNK.

 

“U poređenju sa tradicionalnim sistemima za skladištenje podataka, prilično je složeno i skupo za čuvanje informacija na DNK. Međutim, kad se informacije jednom sačuvaju na DNK, možemo napraviti milione kopija veoma brzo i jeftino uz minimalni napor”, navodi Gras.

 

Portal Analitika