Kultura

Drugačiji pogled na našu prošlost

Knjiga „Crnogorska teokratija“, autora Radovana Radonjića, predstavljena je u ponedjeljak veče u multimedijalnoj sali Opštine Tivat, u okviru manitestacije Noć knjige. Riječ je o izdanju Pobjede i Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada. 
Drugačiji pogled na našu prošlost
Nova PobjedaIzvor

- Ova moja knjiga, iako pisana krajnje ozbiljno, odgovorno i ambiciozno, dočekala je za sada poziciju neuspjelog šahovskog poteza, jer se na nju ne reaguje. Ne tvrdim ni za šta u knjizi da je istina, ali tvrdim da je sve što je napisano izraz i domet mojih naučnih saznanja, lako provjerljivih – kazao je autor Radonjić, prenosi Radio Tivat. Knjiga se bavi kontroverzama o crnogorskoj teokratiji, razotkrivanjem mita o čelnicima Cetinjske mitropolije, postavlja pitanja o tome ko je i zašto stvorio krivu istoriografsku sliku, analizira istine i laži o mitropolitima Petrović Njegoš... Na promociji u Tivtu Radonjić je pozvao sve one koji drugačije misle da izađu u javnost. - Vi večeras u Tivtu ste prva crnogorska javnost koja je došla da razgovara o ovoj knjizi. To je za mene velika čast i zato vam neizmjerno hvala – rekao je Radonjić.

DRUGAČIJA SLIKA

Kako prenosi Radio Tivat, Radonjić se takođe zapitao zašto se savremeni Crnogorci, odnosno građani Crne Gore, tako lako i u velikom broju odriču svoje države. - Države koja je kroz svoju istoriju koračala hrabro i junački, često sama. To je pitanje koje me muči. O ovoj knjizi se danas ćuti jer ona mijenja naš U Tivtu predstavljena knjiga „Crnogorska teokratija“ Radovana Radonjića Drugačiji pogled na našu prošlost pogled na prošlost i nudi potpuno drugačiju sliku te prošlosti, od one koju smo mi zapamtili - rekao je Radonjić. Kolumnista Pobjede Milorad Pustahija ocijenio je da je Crna Gora prezasićena istorijom, jer „nas tamo stalno vraća nesposobna politička kasta koja ne umije kreirati i prizvati buduć- nost, kao i hegemonističke pretenzije nekih većih a istorijski manje ostvarenih naroda i majčice Rusije.“ - Niko nam ne spori hiljadugodišnju junačku i krvavu istoriju, ali nam spori da smo mi mi, već smo mi u stvari oni. Na ovakva razmišljanja potakla me nova knjiga prof. dr Radovana Radonjića „Crnogorska teokratija“, koja je izuzetno provokativna u odnosu na mejnstrim istoriografiju. Jeretički uvidi profesora Radonjića ostavili su na mene snažan dojam i djelovali osvježavajuće – kazao je Pustahija i dodao da se knjiga temelji na ozbiljnim i vjerodostojnim izvorima.

DELIKATNA PITANJA 

Prema riječima sekretarke za kulturu Glavnog grada Nele Savković-Vukčević, teško je krčiti put koji je zatrpan nanosima nekritičkih stavova. - Uspio je profesor Radonjić da dođe do cilja jer redefiniše pasivno naslijeđene poglede. Svojim velikim znanjem doprinosi razumijevanju delikatnih pitanja sadašnjosti i osmiš- ljavanja budućnosti. Uzdigao se iznad interesa i predrasuda, a samo se tako može ispravno prosuđivati, pokazuje iskustvo. Profesor Radonjić besjedi dobronamjerno i dostojanstveno, riječi su to za sva vremena - rekla je Slavković-Vukčević, prenosi Radio Tivat. Moderator književne večeri bio je direktor tivatskog Centra za kutluru Neven Staničić.

Portal Analitika