Društvo

Ivanović ide u Strazbur

Ustavni sud Crne Gore odbio je ustavnu žalbu razriješenog člana Savjeta Agencije za elektronske medije AEM Darka Ivanovića, koju je podnio protiv odluke Skupštine Crne Gore, kojom je razriješen sa te funkcije. Ivanovićeva žalba, kojom se žalio da su mu odlukom Skupštine povrijeđena ustavna i konvencijska prava, odbijena je na poslednjoj sjednici Ustavnog suda, većinom glasova.
Ivanović ide u Strazbur
Portal AnalitikaIzvor

Ivanović je za Dan rekao da je ovo očekivana odluka za njega.

“Ovo je samo jasan put kojim građani treba da idu kada se ovi kafkijanski procesi režima pokrenu, i van svakog zakona, samo silom radi sile, mijenja medijska scena i uvodi diktatura slike i riječi koja odgovara samo jednoj frakciji, najmoćnijoj”, rekao je on.

Uvjeren je da će žalba sudu u Strazburu pokazati da je ovaj sistem često “postavljen da gaji bezakonje, i obračunava se sa neistomišljenicima”.

“Žao mi je što će iz budžeta, na kraju, upravo građani morati da plate pravične nadoknade, a oni koji su u parlamentu dizali ruke, biti bez odgovornosti i konsekvenci. Medijska slika, i pogotovo ambijent u kom rade novinari i oni koji ne podliježu jednoumlju, nije nikad bila gora. I kada pobijedimo tužeći sopstvenu državu, biće ta pobjeda gorka, jer je to naš društveni poraz”, naglasio je Ivanović.

U ustavnoj žalbi je navedeno da je Skupština spornom odlukom povrijedila prava na pravično suđenje, na upotrebu djelotvornog pravnog lijeka i na mirno uživanje imovine, ukazujući da Ivanović nije imao mogućnost upotrebe djelotvornog pravnog sredstva i pristupa sudu.

Postupak Ivanovićevog razrješenja pokrenut je pošto je Agencija za sprečavanje korupcije ASK utvrdila da je prekršio Zakon o sprečavanju korupcije jer je ujedno, kao javni funkcioner, obavljao funkciju ovlašćenog predstavnika u društvu „Medija N-gage”.

Ivanović je kazao da je na vrijeme izašao iz tog privrednog društva, te da ta firma više nije ni aktivna na tržištu. Naglasio je da u Centralnom registru privrednih subjekata (CRPS) nije izvršeno brisanje njegovog imena s mjesta ovlašćenog zastupnika.

Foto: dan.co.me

Portal Analitika