Crna hronika

Slučaj pranja novca neće se prenositi

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica odbila je zahtjev optuženog Nebojše Medojevića i još dvanaest optuženih za pranje novca uoči i tokom predizborne kampanje da se njihovo suđenje u podgoričkom Višem sudu snima i prenosi javno putem elektronskih medija. 
Slučaj pranja novca neće se prenositi
PobjedaIzvor

Podsjećamo da je početak suđenja u ovom slučaju odgođen za 30. maj jer su optuženi i njihovi branioci tražili da bude direktno prenošeno zbog javnog interesa.

Iz kabineta predsjednice Vrhovnog suda pojašnjeno je da se u konkretnom slučaju zahtjev ne odobrava jer je javnost u ovom krivičnom postupku obezbijeđena.

- Javnost krivičnog postupka, koja se ogleda u pravu svakog punoljetnog lica da prisustvuje suđenju i da o postupku bude obaviješteno putem sredstava javnog informisanja nije dovedena u pitanje uskraćivanjem odobrenja za javno snimanje i prenosom cijelog postupka jer građanima i novinarima/medijima neće biti uskraćena mogućnost izvještavanja sa predmetnog suđenja. Iz tog razloga neosnovani su zahtjevi optuženog Nebojše Medojevića i njegovih branilaca da se suđenje treba snimati i javno prenositi jer „postoji opravdan interes“ i da „građani trebaju da imaju uvid u ono što se dešava na suđenju“ – navodi se u saopštenju Vrhovnog suda.

Medenica podsjeća da o krivici Medojevića i ostalih optuženih će odlučivati sud koji je, kako napominje, samostalan, nezavisan i nepristrasan u svom radu, pa će optuženi i njihovi branioci biti u prilici da u dokaznom postupku i završnim riječima, u skladu sa zakonom, dokažu nevinost za krivična djela koja im se stavljaju na teret.

- Javno snimanje i emitovanje suđenja nije pravni standard niti konstituent prava na pravično suđenje za koje optuženi Medojević smatra da će mu uskraćivanjem javnog prenosa suđenja biti ugroženo – istakla je Medenica.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika