Politika

Jelušić: Vujović prekršio statut

Odbor za obilježavanje stogodišnjice oslobođenja Budve nije mogao biti formiran na način na koji je to urađeno. Odbor je formirao predsjednik Skupštine opštine, koji na to nema pravo. On samo može da verifikuje odluke Skupštine, a ne da formira odbore i upravlja njima. Komisija za statut i propise ukazala je na taj statutarni problem i taj odbor je, sa stanovišta opštine Budva, nepostojeći – kazala je za Pobjedu profesorica Božena Jelušić, koja je i predsjednica budvanskog odbora Ure.
Jelušić: Vujović prekršio statut
PobjedaIzvor

Predsjednik budvanske SO Đorđije Vujović ranije je osnovao odbor za proslavu stogodišnjice oslobođenja u Prvom svjetskom ratu, koji ima 17 članova, a na čijem čelu je Marko Bato Carević, koji bi trebalo krajem godine da preuzme „fotelju“ predsjednika opštine Budva. Među članovima odbora su potpredsjednik opštine Veselin Marković, menadžer grada Milo Božović, kao i sekretar za društvene djelatnosti Đorđije Pribilović.

Kao dio obilježavanja jubileja postavljeni su bilbordi od Svetog Stefana do Budve, kao i u samom centru, na kojima je naslikana srpska vojska koja je, kako kažu njihovi autori, na Mitrovdan 1918. godine oslobodila Budvu.

Na slikama uz magistralu nalazi se, između ostalog, fotografija srpske kraljevske vojske s natpisom „Sto godina ponosa i slave 2018“, zatim „Na uspomenu dolaska hrabre i pobjedonosne srpske vojske koja poslije junačkih pobjeda oslobodi Budvu na Mitrovdan 8. novembra 1918. Postavi opština Budva“.

Na bilbordu uz magistralu u Bečićima montirani su portreti kralja Nikole Petrovića i Petra I Karađorđevića. U pozadini njihovih likova se vidi vod crnogorske vojske sa crnogorskim barjakom, iznad je slika nekog nepoznatog cepelina, a u donjem desnom uglu piše: ,,Srpski kraljevi Nikola I Petrović Njegoš i Petar I Karađorđević“.

PRENESENI IZ SRBIJE

Božena Jelušić, predsjednica budvanskog odbora GP Ura, partije koja sa Demokratama, DF, SNP, Demosom, LP i SDP, čini vlast u Budvi, kazala je da iza odbora za obilježavanje stogodišnjice oslobođenja Budve ne stoji opština Budva.

- Veliki broj onih koji su u odboru krajnje je zbunjen što je u njemu. Nije tako vidio svoju poziciju. Niti je to odluka opštine, niti SO, sve je to van statutarnih okvira koje je predsjednik morao da poštuje – kazala je Jelušić.

Ona je ocijenila da su bilbordi „preneseni iz Srbije“.

- Slična vizuelna rješenja postoje i tamo. Ovdje su samo prilagođeni našem podneblju i to u ovom trenutku vidimo kao čisto privatnu, vrlo kontraproduktivnu, krajnje nepotrebnu radnju Demokratskog fronta – istakla je ona.

Navela je kao primjer Englesku, gdje ovu godišnjicu ne koriste, kako je kazala, tako da govore o pobjedi, već o kraju Prvog svjetskog rata.

- Ne zato što su Englezi manje nacionalisti ili manje žele da se ističu, nego jer žive u EU i ne žele da prave probleme ni sebi, ni drugima. U našoj zemlji se nađe neko ko instrumentalizuje jednu civilizacijsku godišnjicu kraja rata i da je pretvori u priču o nekakvim pobjedama, i to u zemlji koja je godinu nakon toga izgubila svoju nezavisnost. Apsolutno kontraproduktivan čin, koji je izazvao velike ljutnje u koaliciji. Mi ga posmatramo kao privatni čin DF-a – dodala je Jelušić.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Foto: M. Babović

Portal Analitika