Fudbal

Crnogorski fudbaleri optuženi za namještanje utakmica pravnosnažno oslobođeni

Petorica fudbalera iz Nikšića i Berana pravnosnažno su pred bjelopoljskim Višim sudom oslobođeni optužbe da su izvršili krivično djelo kriminalno udruživanje u sticaju sa produženim krivičnim djelom dogovaranje ishoda takmičenja.
Crnogorski fudbaleri optuženi za namještanje utakmica pravnosnažno oslobođeni
Izvor

Oni su uhapšeni u martu 2015. u policijskoj akciji "Tip", i sumnjičili su se da su dogovaranjem ishoda utakmica sebi ili drugima pribavili protivpravnu imovinsku korist od oko 75 hiljada eura.

Sud je našao da Milovan Nikolić iz Nikšića, bivši fudbaler fudbalskih klubova Čelik i Berane, Mihailo Radulović iz Nikšića, bivši fudbaler fudbalskih klubova Čelik i Berane, Novak Rajković iz Berana, fudbaler FK Berane, Milenko Nerić iz Nikšića, bivši fudbaler fudbalskih klubova Čelik i Berane i FK Bokelj iz Kotora, i Stefan Lukovac iz Berana, bivši fudbaler fudbalskih klubova Čelik i Berane i FK Radnički iz Berana nisu počinili krivična djela, odnosno da tužilaštvo nije uspjelo da dokaže njihovu krivicu.

"Znači da je u ovom slučaju sve ostalo na nivou pretpostavki odnosno sumnji, a na njima se ne može zasnivati osuđujuća presuda. Sumnja u smislu čl. 3 Zkp-a ide u korist optuženih", navodi se u presudi.

Niko od optuženih, kako se navodi u presudi, nije sporio da su čuli priče da se utakmice namještaju, da su neki i dobijali pozive od NN lica, kojim putem im je nuđeno da učestvuju u namještanju utakmica, ali da su to odbijali.

Takođe, neki od njih, su kazali, da su međusobno u šali razgovarali o tome i komentarisali eventualni rezultat pred utakmicu.

Oni su prema optužnici nakon postignutog dogovora o ishodu utakmica, u crnogorskim kladionicama i kladionicama u regionu vršili uplate tiketa radi protivpravnog pribavljanja imovinske koristi za sebe i druge. 

"Iz izvedenih dokaza je ostalo neutvrđeno ko se dogovarao sa kim, koji rezultat takmičenja je dogovaran, za koji iznos, kako je i kome, kada novac dat, odnosno podijeljen. Za dogovaranje ishoda fudbalskog takmičenja neophodno je da postoje najmanje dvije strane koje bi se dogovorile o ishodu utakmica(rezultatu) o iznosima koji su ugovoreni, te kome se pribavlja protivpravna imovinska korist. Zbog toga su navodi žalbe Osnovnog državnog tužioca neosnovani", piše u oslobađajućoj presudi.

Sud dalje navodi da to što je svjedok K. S.kazao da je on bio pozvan telefonom od strane nepoznatog lica koje mu se obratilo riječiima ''K. vidi danas pusti bar dva gola, a nakon utakmice ćemo vidjeti da ti damo nešto novca'' jasno govori da se radi o šali zbog priča koje su kružile gradom oko namještanja utakmica.

"Izvedeni dokazi nijesu mogli na nedvosmislen način potvrditi navode optužnice, odnosno iz njih se nije mogao izvesti zaključak da su optuženi izvršili krivična djela za koja su optuženi. Da bi postojalo krivično djelo kriminalno udrživanje, ogranizator prije nego što organizuje grupu mora vrbovati lica i obučiti ih odnosno donijeti plan kriminalne organizacije i sa tim planom upoznati članove kriminalnog udruženja. Kod organizatora mora postojati umišljaj da se stvara grupa koja ima za cilj vršenje određenih krivičnih djela, a kod pripadnika kriminalne grupe mora postojati svijest o pripadništvu grupi i da pripadnici izvršavaju naloge organizatora za račun grupe odnosno udruženja".

Portal Analitika