Portal Analitika
  • Politika
  • Društvo
  • Abiznis
  • Sport
  • Kolaž
  • Region / Svijet
  • Kultura
  • Kolumne
  • Nauka / Tehnologija
  • Savremena karijatida
  • Ostalo
Podgorica

Energetski dani Podgorice - "Osvrni se, možeš ti to"

U cilju edukacije i podizanja svijesti građana na polju energetskog menadžmenta, Glavni grad i ove godine, nastavljajući tradiciju realizacije promotivno -edukativnih aktivnosti, organizuje Energetske dane Podgorice na temu “Osvrni se, možeš ti to”.
Energetski dani Podgorice - "Osvrni se, možeš ti to"
PG Biro/ Portal AnalitikaIzvor

Svečano otvaranje Energetskih dana Podgorice održaće se u utorak, 24. aprila u 15:00 časova na Trgu nezavisnosti, ispred Gradske knjižare. Predstavnici Glavnog grada će otvoriti manifestaciju instalacijom “Zeleno protiv betona”. Nakon otvaranja instalacije, u 17 časova će se održati predavanje u multimedijalnoj sali KIC-a “Budo Tomović” za učenike Gimnazije “Slobodan Škerović” i za sve zainteresovane građane organizovano u saradnji sa NVO Prona.

Posjeta zgradi Ujedinjenih Nacija u Podgorici panirana je za 25. aprila u 14:00 časova, kao jednom od svijetlih primjera energetske efikasnosti u zgradarstvu gdje će se upriličiti obilazak i predavanje namijenjeno studentima zainteresovanih fakulteta i zainteresovanim građanima.

U četvrtak, 26. aprila u 11:00 časova u prostorijama EU Info centra u Ulici 19. decembra održaće se konferencija o održivom transportu, klimatskim promjenama i mogućnostima i pristupačnosti EU fondovima za inovativne projekte iz ovih oblasti. Na konferenciji će govoriti profesori sa mašinskog fakulteta kao i predstavnici NVO sektora.

Za sam kraj manifestacije, 27. aprila u 11:00 časova će se upriličiti velika dječija priredba na temu zaštite životne sredine ispred biblioteke “Radosav Ljumović”. Istovremeno će se održati i Sajam energetske efikasnosti organizovan u saradnji sa NVO Green Home na kojem će kompanije i nevladine organizacije u okviru svojih štandova predstaviti svoje proizvode, rješenja, projekte i aktivnosti iz domena energetske efikasnosti.

Ova inicijativa je počela 1992. godine, u Rio de Žaneiru u Brazilu kada je održana konferencija Ujedinjenih nacija (UN) o životnoj sredini i razvoju. Na konferenciji su učestvovali predstavnici 197 zemalja. Orijentisana prema održivom razvoju, ovo je bila prva konferencija koja je na globalnom nivou afirmisala ideju održivog korišćenja resursa i očuvanja životne sredine za buduće generacije.

Ušteda energije i korišćenje obnovljivih izvora energije imaju jednu od važnijh uloga u zaštiti životne sredine, pošto su uobičajeni izvori energije do sada bili najveći zagađivači na planeti. Korištenjem manjih količina neobnovljive energije, količina gasova koji proizvode efekat staklene bašte i dovode do ozbiljnih klimatskih promjena bi se u značajnoj mjeri smanjila. Primjenom savremenih tehnologija edukacijom i podizanjem svijesti utiče se na promjenu odnosa prema potrošnji energetskih i prirodnih resursa što otvara mogućnosti mitigacija i adaptacija na klimatske promjene što sa sobom nosi veći komfort življenja i značajnu uštedu finansijskih sredstava.

Portal Analitika