Politika

DPS ima realnu šansu da odbrani Podgoricu

Rezultati predsjedničkih izbora u glavnom gradu, na kojima je Milo Đukanović osvojio rekordnih 54.532 glasa, ili 51 odsto, pokazuju da Demokratska partija socijalista sa svojim koalicionim partnerima Socijaldemokratama Crne Gore, Bošnjačkom strankom i albanskim partijama ima realnu šanse da odbrani vlast u glavnom gradu.
DPS ima realnu šansu da odbrani Podgoricu
Nova PobjedaIzvor

Lokalni izbori u Podgorici zakazani su za 27. maj, a prema najavama, opozicija će nastupiti u najmanje tri kolone: već je promovisan savez Demokrate – Ura, dogovorena je koalicija DF – SNP i najavljena mogućnost saradnje SDP-a Ranka Krivokapića i Demosa Miodraga Lekića.

Na izbore u glavnom gradu izaći će i novoformirana Prava Crna Gora Marka Milačića. Kandidat većeg dijela opozicije Mladen Bojanić je na predsjedničkim izborima u glavnom gradu imao 38.752 glasa, a Draginja Vuksanović 8.717 glasova.

To znači da je Đukanović osvojio čak 7.063 glasa više nego ova dva kandidata parlamentarne opozicije zajedno. Kada se taj rezultat uporedi u odnosu na prošle lokalne i parlamentarne izbore, Đukanović je uspio da minus od gotovo šest hiljada glasova pretvori u plus od sedam hiljada glasova.

DPS se u Podgorici nalazio u zaostatku u odnosu na opoziciju još od predsjedničkih izbora 2013. godine kada je Miodrag Lekić osvojio pet hiljada glasova više od Filipa Vujanovića. Ta razlika je uvećana na parlamentarnim izborima na šest hiljada sa tendencijom daljeg rasta.

U brojkama, DPS je na parlamentarnim izborima u Podgorici 2016. godine osvojio 48.561 glas na izlaznost od 77odsto, dok je na lokalnim izborima prije četiri godine, kada je nastupio sa BS-om i LP osvojio 49.146 glasova.

I na tim izborima izlaznost je bila znatno veća u odnosu na predsjedničke izbore. Đukanovićev rezultat je najbolji koji je ikada jedan predsjednički kandidat ostvario u Podgorici. Iako nije zahvalno izvoditi poređenja rezultata lokalnih, parlamentarnih i predsjedničkih izbora, neka vrsta trenda se može naslutiti: Đukanović je trijumfom vratio ,,političko klatno“ na stranu DPS-a.

Đukanoviću u Tuzima čak pet hiljada glasova

Đukanović je na predsjedničkim izborima u Tuzima osvojio 4.995 glasova, što je najbolji rezultat koji je postigao neki predsjednički kandidat. Taj rezultat je za 1.700 glasova bolji od onog na parlamentarnim izborima i čak 2.100 glasova od rezultata na lokalnim izborima, što znači da je Đukanović dobio snažnu podršku albanskih stranaka koje nijesu dominantne u Malesiji.

Član GO DPS-a iz Tuzi Nikola Gegaj u izjavi za Pobjedu kaže da je Crna Gora i na ovim predsjedničkim izborima položila ispit sa najvećom mogućom ocjenom kao građanska i multietnička država.

Zadovoljstvo mi je da saopštim da je Đukanović u Malesiji osvojio 5.000 glasova ili 85 odsto od ukupno izašlih birača na birališta. Onda možete zamisliti kakvu podršku uživaju sve druge opozicione partije, njih oko 20 partija, čiji su kandidati bili reprezenti a koje su doživjele totalni debakl. Sve zajedno osvojile su 15 odsto.

Uvjeren sam da će ih ista sudbina zadesiti na lokalnim izborima u Podgorici. Pobjeda Đukanovića znači učvršćivanje mira, stabilnosti, ekonomskog prosperiteta i regionalne i evropske saradnje - rekao je Gegaj za Pobjedu. 

Portal Analitika