Politika

Đukanović će i u EU biti jedno od jačih imena

Novi predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je jedan od najboljih političara u ovoj regiji, čovjek kojeg regija treba i koji će će, siguran sam, biti i jedno od jačih imena i u Evropskoj uniji. 
Đukanović će i u EU biti jedno od jačih imena
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednici malih država su veoma važni u EU, jer male države ne mogu dokazivati svoju moć teritorijom i brojem stanovnika, već je dokazuju snagom argumenata i sposobnim i odlučnim liderima koji imaju jasnu viziju, čime doprinose i napretku svih građana Evrope. Ovo je za Dnevne novine izjavio gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković, čovjek za čijeg je mandata glavni grad Slovenije osvojio pregršt nagrada i postao najljepši i jedan od najprepoznatljivijih gradova Evropske unije.

Komentarišući predsjedničke izbore u Crnoj Gori, Janković kaže da je bilo sasvim za očekivati da Đukanović pobijedi u prvom krugu i da ostvari ubjedljivu pobjedu.

Njegove poruke da su mu stabilnost i napredak ključni ulivaju povjerenje građanima, jer dolaze od ozbiljnog političara pod čijim je vođstvom Crna Gora ostvarila nezavisnost i postala članica NATO-a. Sve je to, kako kaže Janković, dobro poznato crnogorskim građanima.

“Zato je i dobio toliku podršku. Uvjeren sam da će u sljedećih pet godina, upravo za vrijeme Đukanovićevog mandata, vaša zemlja ući u Evropsku uniju. To će biti izuzetno dostignuće za državu koja ima tako malo građana. Ja želim vašem novom predsjedniku i Crnoj Gori sve najbolje “, naglašava Janković.

Gradonačelnik Ljubljane kaže da je pratio predsjedničke izbore, kao i dešavanja tokom izborne noći i saopštavanja rezultata glasanja crnogorskih građana. Iznenadilo ga je ponašanje opozicionih kandidata za predsjednika i njihovo odsustvo demokratskog i političkog šlifa.

“Zaista sam bio zatečen time da Đukanovićevi protivkandidati neće da mu čestitaju na pobjedi koja je ostvarena na slobodnim i demokratskim izborima koji su protekli u mirnoj i tolerantnoj atmosferi. Dakle, u takvoj atmosferi gospodin Đukanović je ostvario rezultat vrijedan poštovanja. Iza tog rezultata stoje građani Crne Gore i neshvatljivi su mi bili komentari protivkandidata i odbijanje da čestitaju pobjedniku. U demokratiji građani imaju pravo da biraju koga oni hoće. A njihova odluka, vjerujte, najviše zavisi od povjerenja. Mogu se građani žaliti na ovu ili onu odluku, na ovog ili onog političara, mogu što šta zamjerati vlasti, ali kad uzmu glasački listić i odu u kabinu, zaokružiće onoga kojem najviše vjeruju, za kojeg misle da je najbolji. Tako da su izborni rezultati u stvari prosta matematika brojke sve pokažu”, kaže Janković.

Govoreći o situaciji na Zapadnom Balkanu, Janković kaže da je zagovornik što skorijeg ulaska svih država regiona u EU, te da se raduje otvaranju pregovora sa Makedonijom i Albanijom.

“Na ovim prostorima je prije 25 godina bijesnio rat, prošli smo stravične događaje i oni ne smiju da se ponove. Zato su važni lideri država regiona, lideri koji imaju viziju i odlučnost. Zato i kažem da je Milo Đukanović vrlo značajna politička figura za ovu regiju”, naglašava Janković.

I ja sam Mila nagovarao da se kandiduje za predsjednika

Gradonačelnik Ljubljane kaže da je prijatelj sa Milom Đukanovićem, da ima i njegovu fotografiju u svojoj kancelariji, te i da ga je i on nagovarao da se kandiduje za predsjednika Crne Gore.

“Moram priznati da sam ga ja nagovarao da prihvati kandidaturu, jer on to zaista nije želio. Vidjeli smo se na košarkaškoj utakmici Crna Gora Slovenija i tada sam mu rekao da je on obavezan ući u tu utakmicu, zato što njega regija treba. Sada je na gospodinu Đukanoviću da ispuni ono što je govorio tokom predizborne kampanje”, kaže Janković.

Portal Analitika