Politika

Lekić: Građani koleterealna šteta partnerstva EU-Đukanovićeva vlast

Ako se ovako nastavi sa Izvještajima i jezikom  u kojem se kombinuju prijetnje i komplimenti, sve uz nastavak  zabrinjavajućeg  statusa kvo u zemlji, onda bi  građani Crne Gore mogli biti prva koleteralna šteta neobičnog partnerstva Evropske unije i Đukanovićeve vlasti - tvrdi predsjednik DEMOS-a, Miodrag Lekić.
Lekić: Građani koleterealna šteta partnerstva EU-Đukanovićeva vlast
Portal AnalitikaIzvor

''Najnoviji izvještaj Evropske komisije o Crnoj Gori - u kojem se kritički opserviraju stagnacija i nazadovanje u oblasti borbe protiv kriminala i korupcije, neautonomnost kontrolisanih institucija, zabrinjavajuće visok dug zemlje kao dio avanturističke ekonomske politike, takođe zabrinjavajuće stanje slobode medija sa navođenjem autokratskih operacija prema javnom servisu itd. - se završava ili počinje konstatacijom sa političkog nivoa Brisela da je „ Crna Gora ostvarila napredak  u pregovorima'', kazao je Lekić.

On smatra da u cjelini tehničko-sadržajni dio izvještaja je vrlo kritički ocijenjen dok je politički načelno afirmativan što dovodi do više nedoumica:
  
''Da li se radi u evropskom Izvještaju o napredovanju ili nazadovanju Crne Gore u proteklom periodu. Ono što je izvjesno jeste da građani ne uočavaju nikave benefite u realnom životu od tkz. procesa integracija Crne Gore u EU.  Napredovanje u invenciji ambivalnetnog, duplog jezika kojim se zamršeno  opisuje objektivno teško stanje u zemlji nije nikakav impuls, još manje ujeha građanima za život u društvu osiromašene i kockarske ekonomije, nekontrolisane vlasti, primitivnih upliva u slobode medija, sa sve češćim primjerima duboke kriminalizacije zemlje. Pominjanje afere „Snimak“ u obliku fantoma koji se provlači u Izvještajima EU, pa i u ovom poslednjem,  a nakon oprečnih stavova o tome između Brisela i Đukanovića koji tvrdi da je“Snimak“ fabrikovanje budalaština, sada već ulazi i u fazu političke licemjernosti, pa i degutantntnosti'', govori Lekić.

Lider DEMOS-a smatra da EU treba da se prema tom ''skandaloznom, u isti mah i sistemskom slučaju političko-izborne korupcije Đukanovićeve stranke'', odnese na prinicpijelan način ili odustane od svega.

''Dakle, ili da EU jasno osudi ovaj političko –kriminalni čin koji se ponavlja u različitim formama i time uslovi nastavak EU integracija Crne Gore političko-pravnim epilogom afere ili da se, makar to bilo i nedostojanstveno, poslije toliko sterilnih upozorenja u svojim izvještajima povuče pred Đukanovićevim prijetećim tvrdnjama da je sve isfabrikovano. Ostaje još jedna mogućnost da se ovaj kontradiktorni evropski izvještaj  EU objasni političkim interesima na spoljnopolitičkom planu. U tom dijelu izvještaja crnogorska vlast je dobila priznanja za svoju u osnovi poslušničko-trgovačku  politiku. Utisak je da se nastavlja međunarodna politika pojednostavljeno svedena na formulu „ po malo ćemo kritikovati kriminal i korupciju u vašoj zemji  javno ne pominjući i ne destabilizujući glavne nosioce tih radnji sve dok za uzvrat oni budu na međunarodnom planu pratili i podržavali naša upustva“. Mnogo pitanja otvara ovaj Izvještaj u isti mah otvorene kritike i stidljive podrške crnogorskim vlastima. Makar u pisanju bila primjenjena klauzula ambivalentnosti uz tkz. korisne nejasnoće, ipak ne treba pretjerano  potcjenjivati  građane Crne Gore da nešto od ove partnersko-interesne igre na realciji EU – Đukanovićeva autokratska vlast, koja  je nerijetko na štetu principa demokratije, neće razumjeti'', zaključio je Lekić. 

Portal Analitika