Kultura

Obilježen Međunarodni dan spomenika i spomeničkih cjelina

U Ministarstvu kulture danas je obilježen Međunarodni dan spomenika i spomeničkih cjelina, pod sloganom “Baština za sve generacije”.
Obilježen Međunarodni dan spomenika i spomeničkih cjelina
Portal AnalitikaIzvor

Otvarajući događaj ministar kulture Aleksandar Bogdanović, je rekao: “Posebno ističem da se današnji događaj realizuje u okviru Evropske godine kulturne baštine, u toku koje će biti realizovane brojne aktivnosti u saradnji sa državama članicama Evropske Unije, a sa ciljem podizanja svijesti o značaju istorije i kulturnih vrijednosti naroda Evrope. Takve aktivnosti usmjerene su na podsticanje osjećaja pripadnosti zajedničkom kulturnom prostoru. Evropska godina kulturne baštine omogućava građanima da istraže širok spektar kulturnih dobara kroz niz tematskih događaja, što pomaže rasvjetljavanju manje poznatih segemenata kulturne baštine, ali i promociji međukulturalnog dijaloga. U tom kontekstu, kroz događaje koji se širom Evrope realizuju na lokalnom, nacionalnom i regionalnom nivou težimo povećanju razumijevanja zajedničke evropske prošlosti, uvažavanju tradicionalnih vrijednosti i podsticanju novih inicijativa iz oblasti edukacije, ali i zaštite i očuvanja kulturne baštine.”

“Bogatstvo kulturne baštine Crne Gore stvara potrebu za uključivanjem velikog broja stručnjaka i istraživača u oblastima kakave su konzervacija, etnologija, arheologija, istorija umjetnosti. Na taj način stvaraju se preduslovi za promovisanje predmetnih zanimanja kod mladih ljudi, čiji budući rad svakako može doprinijeti poboljšanju stanja naših kulturnih dobara i njihovoj preventivnoj zaštiti koja je uvijek povezana sa znanjem. Ovo posebno ističem jer smo svjesni činjenice da je neophodno snažno jačati kadrovske kapacitete unutar sistema zaštite i očuvanja kulturne baštine na svim nivoima, zbog čega smo ove godine planirali značajnije aktivnosti u tom segmentu. Kao jedan od prvih koraka, već smo ušutili inicijativu Ministarstvu prosvjete za otvaranje posebnog programa za školovanje budućih konzervatora u srednjim školama,“ istakao je ministar.

1804bogdanovic2

Prisutnim studentimna, učenicima strednjih škola i predstavnicima institucija kulrure predstavljeni su projekti koje je sproveo Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore, a finansiralo Ministarstvo kulture. Projekti se odnose na Dvorac kralja Nikole u Nikšiću, ikonostas Bogorodičine crkve u Cetinjskom manastiru i živopis Blagovještenjske crkve u Jeksi. O njima su govorili Andrija Vuksanović, Vanja Bošković, Nevenka Popović i Dijana Borozan iz Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore.

“Održivo korišćenje kulturne baštine predstavlja glavni izazov nadležnog državnog resora i službi zaštite. U cilju uspješne valorizacije kulturne baštine sve više se ističe neophodnost promišljene revitalizacije prostora graditeljskog nasljeđa, davajući mu prikladnu namjenu koja odgovara potrebama savremenog čovjeka. Tek prostori i ambijenti sa prepoznatim vrijednostima valorizovanim revitalizacijom mogu postati okvir za savremeni način života,” istakli su predstavnici Centra na današnjoj prezentaciji.

Obilježavanje Međunarodnog dana spomenika i spomeničkih cjelina se organizuje kao dio programa Evropske godine kulturne baštine.

Portal Analitika