Politika

Izvještaj pokazuje da EU gubi uticaj na Balkanu

Protivrječna terminologija u Izvještaju o napretku Crne Gore, pokazuje da Evropska unija (EU) gubi autoritet ne samo kao geopolitički igrač nego i kao regionalni na Balkanu, ocijenio je predsjednik Centra za političku edukaciju Dragiša Janjušević. 
Izvještaj pokazuje da EU gubi uticaj na Balkanu
MinaIzvor

On smatra da je Izvještaju Evropske komisije (EK) pokazao da Crna Gora, u tom procesu ne pregovara nego ispunjava velike obaveze i to izuzetno usporenim tempom "na način kao loš đak koji teško rješava najobičnije zadatke".

"Protivurječna terminologija EK, koja iskazuje istovremeno i ozbiljnu zabrinutost i govori o napretku, pokazuje da EU gubi autoritet ne samo kao geopolitički igrač, već, kao regionalni i Balkanski autoritet", rekao je Janjušević agenciji MINA.

On je kazao da umjerene kritike u Izvještaju u vezi sa višegodišnjim tapkanjem u mjestu u poglavljima 23 i 24, stanjem u medijima, neotvaranje bitnih poglavlja kao što je ekologija, depolitizacijom uprave, izbornim procesom, govore da je EU prinuđena da trpi "strategiju pauka".

"Zato što se njen autoritet topi već dvadeset godina, a u posljednje vrijeme pogotovo, zbog Bregzita i propalih pregovora sa Islandom", rekao je Janjušević.

On je ocijenio da na Balkanu postoje mnogo veći autoriteti koji kreiraju procese, kojima se EU samo prilagođava, a ne utiče u njihovom osmišljavanju.

"Kada slušamo Žan Klodada Junkera, stiče se utisak da je prioritet EU mir i bezbjednost na Balkanu i da se ostali problemi mogu maskirati, kada je pristupni proces u pitanju", ocijenio je Janjušević.

On je kazao da način na koji je pregovarala Bugarska govori o pomjerenim pravilima, spuštenim kriterijumima i novim licem EU koji govori da Unija nije više skup i zbir vrijednosti, nego više "zbir partikularnih interesa koji sve teže funkcionišu zajedno".

Janjušević smatra da takav ambijent odgovara Crnoj Gori.

"Čija vlast slikovito izgleda kao hirurg koji u svom organizmu ima veliki kancer i koji ubjeđuje EK da može izvesti hirurški zahvat na vlastitom organizmu, iako u istoriji medicine nije zabilježen taj poduhvat). EU ga kurtoazno gleda i čeka taj poduhvat koji nikako da se desi dok se tumor širi ogromnom brzinom, a hirurški zahvat nikako da otpočne", zaključio je Janjušević.

Portal Analitika