Abiznis

Prihod Agencije za elektronske medije 1,16 milion eura

Savjet Agencije za elektronske medije (SAEM) je danas razmotrio i usvojio Izvještaj o finansijskom poslovanju i Izvještaj o radu Agencije za elektronske medije za 2017. sa Izvještajem nezavisnog revizora o finansijskim iskazima Agencije za prošlu godinu.
Prihod Agencije za elektronske medije 1,16 milion eura
Izvor

SAEM je ocijenio da je u 2017. AEM, kao i prethodnih godina, nastavila pozitivan trend uspješne realizacije nadležnosti, ovlašćenja i odgovornosti. Takođe, konstatovano je da je AEM, u toku 2017.g., aktivnosti realizovala  u skladu sa planiranim obavezama utvrđenim Planom rada Agencije za 2017.g.

U izvještajnom periodu Agencija za elektronske medije (AEM) je svoje poslovanje usklađivala sa utvrđenim Finansijskim planom za 2017. i zakonskim rješenjima kojima je regulisan status AEM-a i njeno finansijsko poslovanje. Nezavisni eksterni revizor je izrazio pozitivno mišljenje na finansijske iskaze AEM-a za 2017..

U toku 2017.g. AEM je ostvarila ukupan prihod u iznosu od 1.160.453 €, rashodi su iznosili 811.873 €, što znači da je ostvarena pozitivna razlika u iznosu od 348.580 eura. 

AEM je uspjela da obezbijedi efikasno funkcionisanje i ostvarivanje planiranih ciljeva. Ovakav pozitivni rezultat ostvaren je zahvaljujući stalnoj internoj kontroli, mjesečnoj analizi prihoda i rashoda i praćenja likvidnosti poslovanja.

Procenat naplativosti prihoda po osnovu naknade za emitovanje ostvarena je na nivou od 73,3%, dok je prihod od naknada za pružanje AVM usluga na zahtjev ostvaren na nivou od 99,9%, što ukazuje da su ovi prihodi bili stabilan izvor finansiranja AEM-a u toku 2017.

Upoređujući elemente ostvarenja prihoda u odnosu na planirane, može se konstatovati da se AEM pridržavala usvojenog Finansijskog plana. Prihod od naknada za emitovanje ostvaren je za 6,4% manje od planiranog, dok je prihod od naknada za pružanje AVM usluga na zahtjev za 4,0% veći od planiranog.

Savjet AEM-a je konstatovao i da je datim pozitivnim mišljenjem ovlašćenog nezavisnog revizora finansijskih iskaza AEM-a za 2017.g., potvrđena tačnost finansijskih iskaza i uspješnost finansijskog poslovanja AEM-a.

U toku 2017., nadzor nad primjenom Zakona o elektronskim medijima je intenziviran u dijelu programskih standarda vezanih za komercijalne audiovizuelne komunikacije (raspoređivanje i označavanje različitih vidova oglašavanja i pravila vezana za sponzorisane sadržaje i plasman proizvoda). Takođe, čitav niz aktivnosti je bio usmjeren na sagledavanje primjene obaveza emitera u vezi sa prijavljenom programskom strukturom i minimalnim obavezama kad je riječ o informativnom programu. Na osnovu analiza, kod određenog broja emitera su uočene nepravilnosti i odstupanja od uslova iz izdatih odobrenja za emitovanje. Zbog toga su protiv njih pokrenuti postupci koji su rezultirali usaglašavanjem rada sa propisanim uslovima ili izricanjem upozorenja, kao upravno-nadzornih mjera.

U skladu sa Zakonom o elektronskim medijima SAEM je na veb sajtu objavio Izvještaj o finansijskom poslovanju, Izvještaj o radu AEM-a za 2017. i Izvještaj nezavisnog revizora o finansijskim iskazima AEM-a za 2017.

Portal Analitika