Abiznis

Država postaje vlasnik 70,16 odsto akcija EPCG

Vlada je usvojila Prijedlog ugovora o izvršenju put opcije, kojim je predviđeno da država italijanskoj kompaniji A2A uplati 68,9 miliona eura za 17,25 miliona akcija Elektroprivrede i time poveća vlasnički udio u toj elektroenergetskoj kompaniji sa 57,01 na 70,16 odsto, saopšteno je juče iz Vladinog Biroa za odnose sa javnošću.
Država postaje vlasnik 70,16 odsto akcija EPCG
PobjedaIzvor

Prijedlog ovog ugovora biće proslijeđen parlamentu na razmatranje.

Nakon odluke Vlade je objašnjeno da je prijedlogom ugovora predviđeno da, umjesto prve rate u iznosu od 35,7 miliona za 7,83 miliona akcija, država uplati 68,9 miliona za 17,25 miliona dionica.

- Na taj način će država već tokom maja povećati vlasnički udio u EPCG na 70,16 odsto umjesto na, inicijalno predviđenih, 63 odsto.  Na ovaj način, osim što se stiče dvotrećinsko vlasništvo i odgovarajuća akcionarska prava, država već u prvom koraku praktično vraća svoj vlasnički udio u EPCG na nivo prije djelimične privatizacije i dokapitalizacije iz 2009 - objasnili su iz Vlade.

sjednica-vlade-cg-1204-2018-sasa-matic02PREOSTALE AKCIJE

Preostale akcije će, prema ugovoru, preuzeti EPCG kroz mehanizam sticanja sopstvenih akcija, u skladu sa Zakonom o privrednim društvima, i država u naizmjeničnim tranšama.

- Ugovor, takođe, predviđa mogućnost povratka na osnovni scenario isplate u slučaju da bilo koju od planiranih tranši sticanja sopstvenih akcija nije moguće realizovati - dodaje se u saopštenju.

U poređenju sa osnovnom varijantom iz ugovora iz avgusta 2016. godine, novim ugovorom postiže se trostruko brža realizacija raskidne klauzule strateškog partnerstva i stvaraju se preduslovi za definisanje jasnih razvojnih i investicionih planova u nacionalnoj elektroprivredi.

- Takođe, ostvaruje se značajna finansijska ušteda u iznosu od oko 20 miliona eura, odnosno osam odsto vijednosti inicijalno ugovorene put opcije. Novim ugovorom potvrđuje se odgovoran odnos države prema ugovorenim obavezama - navodi se u saopštenju.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić kazala je Mini biznis da će isplata prve rate, u okviru put opcije, imati minimalno fiskalno opterećenje na državni budžet, jer će se više od polovine iznosa obezbijediti od prihoda od raspodjele dobiti i poreza na dobit.

- Elektroprivreda trenutno raspolaže sa oko 52 miliona eura neraspodijeljene dobiti, za koju se može očekivati da bude spremna za isplatu akcionarima nakon usvajanja kompanijskog i izvještaja revizora za prošlu godinu. Kompanija je dovedena do nivoa profitno sposobnog preduzeća, što će nam omogućiti da više od polovine prve novougovorene tranše pokrijemo prihodom od raspodjele dobiti i odgovarajućeg poreza - rekla je Sekulić.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika