Kultura

Muzej neće moći da ispoštuje rokove

Narodni muzej neće moći da završi reviziju muzejskog materijala do kraja 2018, niti da u tom roku formira primarnu i sekundarnu dokumentaciju. To znači da ova ustanova neće biti u mogućnosti da ispoštuje sopstveni rok, 31. decembar ove godine, odnosno isto vrijeme koje im je Rješenjem od 3. aprila ostavila i Uprava za inspekcijske poslove.
Muzej neće moći da ispoštuje rokove
Jovan Nikitović
Jovan NikitovićAutor
PobjedaIzvor

- Uprkos ogromnim naporima koje NMCG ulaže u tom pravcu, predviđeni rok 31. decembar 2018. godine za izvršenje revizije i rok za formiranje primarne i sekundarne dokumentacije, smatram da predviđeni rok ne možemo ispoštovati prije svega s obzirom na stanje u Istorijskom muzeju i na reviziju Istorijskog muzeja – kazala je 2. aprila direktorica Narodnog muzeja Vjera Borozan, izjašnjavajući se na dodatak zapisnika Uprave za inspekcijske poslove, u koji je Pobjeda imala uvid.

Dan nakon izjašnjenja Borozan, Uprava je donijela novo Rješenje u kojem se Narodnom muzeju naređuje da ustanovi i formira primarnu i sekundarnu dokumentaciju, u nju unese relevantne i potrebne podatke i izvrši reviziju muzejskog materijala u svim organizacionim jedinicama.

Rok za izvršenje obje obaveze je 31. decembar ove godine.

DETALJAN PREGLED

U rješenjima o formiranju komisije za reviziju, uprava Narodnog muzeja je precizirala da je rok za završetak revizije muzejskog materijala 31. decembar ove godine. U Rješenju za reviziju svih oblika muzejske dokumentacije i evidencija muzejskih fondova navodi se da je 30. septembar krajnji rok za okončanje tog posla.

Što se tiče primarne dokumentacije, nju čine knjiga inventara, knjiga ulaza i izlaza muzejskog materijala, katalog muzejskih zbirki, izvještaj o reviziji i otpisu materijala.

U sastav sekundarne dokumentacije ulaze evidencije o audio-vizuelnom materijalu, hemeroteci, prezentaciji i zaštiti muzejskog materijala, istraživanju, odnosima sa javnošću, osnivanju i istorijatu muzeja.

Uprava za inspekcijske poslove polovinom marta obavila  je nadzor u Narodnom muzeju i utvrdila da nije ustanovljena i formirana primarna i sekundarna dokumentacija, u skladu sa Pravilnikom o načinu, vođenju, vrstama i sadržaju dokumentacije o muzejskom materijalu. Takođe, utvrđeno je da Narodni muzej još nije završio reviziju muzejskog materijala u svim muzejskim jedinicama, u skladu sa važećim Pravilnikom.

Hitno izvršavanje ove dvije obaveze, Uprava za inspekcijske poslove predposljednji put tražila je još u oktobru 2016. godine, a isto je zahtijevala i komisija Ministarstva kulture tokom nadzora od 2012. do 2018.

U izjašnjenju na zapisnik Uprave za inspekcijske poslove, direktorica Borozan 2. aprila ukazala je da je inspektor za kulturnu baštinu Veselin Krstićević „predvidio član 20 Pravilnika o načinu vođenja, vrstama i sadržaju dokumentacije o muzejskom materijalu, prema kojem danom stupanja na snagu ovog pravilnika muzejska dokumentacija, vođenja po ranijim propisima, zaključiće se sa posljednjim upisanim brojem na osnovu izvršene revizije muzejskog materijala i muzejske dokumentacije.“

- Kako je na dan inspekcijskog pregleda revizija muzejskog materijala u muzejskim jedinicama još u toku, NMCG nije u mogućnosti postupiti u skladu sa predmetnim rješenjem. Jer se, a kako je to prethodno citirano članom 20 gore navedenog pravilnika, muzejska dokumentacija može zaključiti tek po okončanju postupka revizije.

Nadalje, inspektor je i te kako upoznat da su postupci revizije u toku, budući da su mu predsjednici revizionih komisija blagovremeno dostavili izvještaje (mješečne i tromjesječne, u zavisnosti od muzejske jedinice) o broju obrađenih muzejskih predmeta– izjavila je Borozan.

Dodala je da je revizija muzejskog materijala po svim osnovama isključivo stručna procedura, daleko obimnija i zahtjevnija od laičkih predstava o inventarnom prebrojavanju.

Sredinom 2017. godine, kako je istakla Borozan, nakon njenog dolaska na mjesto direktora NMCG učinjeni su veliki napori da se prevaziđe postojeće stanje formiranjem tri revizione komisije, pored postojeće komisije Umjetničkog muzeja.

- Kompletno stručno osoblje (konzervatori, kustosi i dokumentaristi) je maksimalno angažovano u pomenutim revizionim postupcima i pored velikog broja tekućih obaveza– izjavila je Borozan i zaključila da, uprkos ogromnim naporima, predviđeni rok za izvršenje revizije i rok za formiranje primarne i sekundarne dokumentacije, 31. decembar ove godine, Narodni muzej neće moći da ispoštuje.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika