Politika

Pažin: Crna Gora je lider u integracijama; Orav: Korupcija i dalje problem

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori i ambasador Aivo Orav uručio je potpredsjedniku Vlade Zoranu Pažinu Izvještaj Evropske komisije o Crnoj Gori.
Pažin: Crna Gora je lider u integracijama; Orav: Korupcija i dalje problem
I.D.
I.D.Autor
Portal AnalitikaIzvor

"Izvještaj je pokazao da je Crna Gora lider u procesu EU integracija. To je podsticaj ali i odgovornost da kroz kredibilne rezultate Vlade dostignemo sve potrebne standarde i tako potvrdimo stav EU partnera iz Brisela", naglasio je Pažin.

Izvještaj je, dodaje, neka vrsta kontinuiteta u napredovanju Crne Gore na putu ka EU.

"Izvještaj je jedan objektivan, pouzdan i jasan presjek svih oblasti u kojima je CG napredovala i jasan pokazatelj u kojim oblastima je potrebno da postižemo bolje rezultate radi nove vrste progresa", istakao je Pažin.

1

Ključno pitanje je iz oblasti vladavine prava-koja je preduslov za napredak u svim ostalim oblastima, naglasio je on.

" Da nije bilo napretka Crna Gora ne bi bila u poziciji da otvori šest novih poglavlja. 30 otvorenih poglavlja i tri privremeno zatvorena su rezultat koji zaslužuje uvažavanje ali u narednom periodu obaveze ce biti sve zahtjevnije", poručio je Pažin.

"Kada je u pitanju pravosuđe, biljezi se određen napredak ali se ukazuje na izazove u finansijskim istragama, u oblasti pranja novca", rekao je Pažin i dodao da se bilježi napredak u sprječavanju prodaje narkotika i krijumčarenja ljudi.

U Izvještaju se konstatuje da CG u cjelosti prati politiku EU u oblasti međunarodnih i spoljnih odnosa.

"Ocjenu dobar progres bilježimo u pogledu reforme javne uprave. Dobar progres, a to je najveća ocjena, bilježimo i u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja, kao i u oblasti bezbjednosti hrane", dodao je potpredsjednik Vlade.

Ubrzan ekonomski rast u prethodnoj godini nije ostao nezapažen od strane Evropske komisije.

"Primijećeni su rezultati kada je u pitanju finansijska konsolidacija", kazao je Pažin.

 “Kada je u pitanju borba protiv kriminala, beskompromisno ćemo se boriti za sigurnost svakoga gradjanina”, dodao je Pažin. Kada su u pitanju mediji, ponovljena je ocjena i nema progresa.

. "Već smo predvidjeli izmjene zakona o medijima i zakona o javnom servisu", dodao je Pažin.

"Sve u svemu- Izvještaj je ohrabrenje ne samo za vladu već i za društvo jer daje jasne pokazatelje rezultate ali i što je potrebno uraditi u narednom periodu", zaključio je Pažin.

Aivo Orav je istakao da je i u Izvještaju navedeno da je potrebna izborna reforma koja bi bila sveoubuvatna.

"Što se tiče pregovora sa EU, oni napreduju dobro. Što se tiče političkih kriterijuma, period je bio u sjeni bojkota opozicije. Vraćanje debate u parlament je odgovornost svih političkih aktera", poručio je Orav.

Postoji potreba za većom transparentnošću javne uprave, dodao je Orav.

"Dobar napredak reforme javne uprave ali je potrebna jaka politička volja za depolitizaciju i optimiziciju javne uprave", istakao je ambasador EU.

Kad je posrijedi pravosudni sistem, zabilježen je određen napredak, kazao je Orav.

"Potrebno je implementirati u potpunosti zakone. U borbi protiv korupcije je ostvaren određen napredak ali je i dalje pitanje koje izaziva zabrinutost. Institucije moraju da budu proaktivnije", istakao je Orav.

U borbi protiv organizovanog kriminala, postoji bilans rezultata u oblasti krijumčarenje migranata i borbe protiv trgovine narkotika.

"Kad je posrijedi sloboda izražavanja, nije ostvaren napredak. Nema rezultata u istragama oko starih slučajava nasilja nad novinarima. Nedavna politika miješanja u AEM i Javni servis su pitanja za zabrinutost", naglasio je Orav.

"Ovi izvještaji su kritični kako bi se zemlje Zapadnog Balkana najbolje pripremile za EU, oni su dobar materijal za Vladu, ali i za opoziciju, civilni sektor", zaključio je on.

 

Portal Analitika