Politika

Crna Gora najviše napredovala, sada je bitno raditi još više

Crna Gora je od svih kandidata najviše napredovala ali ne smije se stati tu, moraju se preduzeti još veći koraci. Sada se mora raditi još više kako bi se sve reforme adekvatno sprovele, ne jer to traži Brisel već jer to očekuju građani - kazala je Federika Mogerini na današnjoj pres-konferenciji na kojoj je predstavljen godišnji izvještaj Evropske komisije o pristupu zemalja Zapadnog Balkana.
Crna Gora najviše napredovala, sada je bitno raditi još više
Portal AnalitikaIzvor

''Više puta smo rekli da je Zapadni Balkan Evropa i da će biti dio budućnosti evropske unije. U pitanju je zajednički interes i odgovornost prema našim građanima. Ovo je trenutak u kojem prepoznajemo potrebu za promjenama. To je za nas ulaganje u stabilnost, mir i prosperitet Evrope. Naš je interes da imamo uspješnu politiku proširenja. Takođe veoma je važan faktor koji vuče ka transformaciji zemalja i povećava stabilnost i sigurnost okolnih zemalja'', kazala je visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini na današnjoj pres-konferenciji. 

Ona je dodala da je od šest partnera sa Zapadnog Balkana Crna Gora najviše napredovala, te da će uskoro pokrenuti dalje pregovore sa Albanijom i Makedonijom kao i razmotriti zahtjev Bosne i Hercegoine. Mogerini je istakla da se mora uložiti dodatan napor na realizaciji boljeg dijaloga između Beograda i Prištine.

''Zemlje moraju osigurati da se reforme adekvatno sprovode. Ne zato što to Brisel traži već zato što to ljudi očekuju i vidjeli smo odlučnost lidera da to i urade. Nastavićemo da pružamo podršku i u posljednje tri godine smo vidjeli rezultate za koje smo smatrali da su nemogući za postići. Ipak ovo nije rezultat nakon kojeg ćemo štrikirati to polje i reći završeno je, ne, sada moramo napredovati i raditi još više kako bi osigurali još bolje implementacije reformi. Ipak moramo se vratiti na originalnu ideju Evropske unije a to je da osiguramo mir i stabilnost'', zaključila je Mogerini.

Kako je istaknuto na pres konferenciji godišnji izvještaj je jako kritički nastrojen ali je neophodno da bude takav kako bi vlasti zemalja partnera shvatile koliko je važno da se svi uslovi ispune.

Kako je kazao Johanes Han, komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovora o proširenju, Evropska Unija ne razmišlja o tome da sve zemlje partneri postanu članice u isto vrijeme, već će svaka zemlja napredovati po sopstvenim zaslugma. Han je istakao da je jako bitno da sve zemlje pruže svoj maksimum jer pristup EU može ojačati fragilnost regiona.

''Kao i kod prethodnih izvještaja najveće zamjerke su istaknute u pogledu sprovođenja vladavine prava, slobode izražavanja, slobode medija i borbe protiv organizovanog kriminala. Vidljive su pozitivne promjene i na tim poljima ali te promjene još uvijek nisu na nivou na kojem bi trebale da budu'', kazao je Han.

Han je dodao da je izvještaj sa kritičke strane najviše okrenut ka Turskoj gdje se vidi veliko negodovanje povodom pristupa Evropskoj uniji kao i zbog bojaznosti od velikog broja izbjeglica.

Odgovarajući na pitanja novinara Mogerini je kazala da su svjesni visokog stepena organizovanog kriminala u Albaniji ali da bi pregovori mogli biti motivacija da se tome stane na kraj.

Portal Analitika