Svijet

Ruski novinar pronađen mrtav

Ruski reporter koji je istraživao smrt ruskih plaćenika u Siriji preminuo je u bolnici, nakon pada sa petog sprata zgrade u kojoj je živio, javlja BBC. 
Ruski novinar pronađen mrtav
Portal AnalitikaIzvor

Maksima Borodina pronašle su komšije. Prevezen je u bolnicu u Jekaterinburgu sa ozbiljnim povredama od kojih je kasnije preminuo. Lokalna policija kaže da nije pronađena oproštajna poruka, ali da je mala vjerovatnoća da je u pitanju ubistvo. 

Borodinov prijatelj, međutim, kaže da mu je novinar rekao dan ranije da ga prati obezbjeđenje. Višeslav Baškov opisuje pokojnog prijatelja kao "principijelnog i iskrenog". 

On kaže da je ga je Borodin tog 11. aprila nazvao oko pet ujutru i rekao mu da vidi nekoga sa oružjem u rukama na terasi i da je stepenište puno osoba u maskirnim uniformama. Kasnije ga je ponovo nazvao i rekao mu da je pogriješio - da su osobe u maskirnim uniformama izvodile neku vrstu vježbe. 

Nakon što je dan kasnije pronađen ozbiljno povrijeđen, vlasti su saopštile da su vrata Borodinovog stana bila zaključana iznutra, što znači da niko nije ušao, niti napustio stan, prije njegovog pada sa terase. 

Glavna urednica "Novog dana" u kome je Borodin radio izjavila je nakon što je odvezen u bolnicu da ne može da isključi mogućnost da se radi o napadu, jer, kako je rekla, Borodin nije imao razloga da se ubije. 

O čemu je pisao Borodin? 

Borodin je posljednjih nekoliko nedjelja izvještavao o ruskim plaćenicima u Siriji poznatijim kao "grupa Vagner". Oni su, kako je javljeno, poginuli u Siriji 7. februara kada su se suprotstavili američkim snagama. 

Direktor CIA Majk Pompeo rekao je prošle nedjelje da je "nekoliko stotina" Rusa poginulo u sukobima u Siriji. Plaćenici su navodno učestvovali u napadu koji su organizovali borci naklonjeni sirijskoj vladi. 

Rusija je priznala da je nekoliko desetina državljana Rusije poginulo, ili ranjeno u Siriji, ističući da se ne radi o regularnoj vojsci. 

Borodin je prije mjesec dana objavio da su tri poginula vojnika porijeklom iz Sverdlovske oblasti čiji je glavni grad Jekaterinburg. 

nastjaribka

Preminuli reporter izvještavao je i o političkim skandalima, uključujući i optužbe bjeloruske eskort dame, Nastje Ribke, u video klipu koji je na internetu podijelio lider ruske opozicije, Aleksej Navalni.
Portal Analitika