Društvo

U Ljubljani održano Peto zasijedanje Parlamentarne skupštine SEECP

Član stalne delegacije Skupštine Crne Gore i predsjednik Opšteg odbora za društveni razvoj, obrazovanje, istraživanje i nauku Parlamentarne skupštine Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi – PS SEECP, Radule Novović, učestvovao je na „Petom zasijedanju PS SEECP“, održanom u Ljubljani 13. i 14. aprila, u okviru slovenačkog predsjedavanja ovom inicijativom.
U Ljubljani održano Peto zasijedanje Parlamentarne skupštine SEECP
Izvor

Ovogodišnje zasijedanje kojim je predsjedavao Milan Brglez, predsjednik Državnog zbora Slovenije, bilo je posvećeno temi: „Perspektiva PS SEECP u svjetlu novih geopolitičkih odnosa u Evropi“, a okupilo je parlamentarce iz 13 učesnica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi.

Zasijedanju su između ostalih prisustvovali i predsjednik Skupštine Republike Kosova Kadri Veseli, predsjednik Skupštine Republike Makedonije Talat Džaferi, predsjednik Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Mladen Bosić, predsjednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković, potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner i potpredsjednik Velike narodne skupštine Turske Jašar Tuzun (Yaşar Tüzün).

Glavna tema razgovora predsjednika parlamenata i drugih parlamentaraca, bila je fokusirana na situaciju i perspektive regionalnih organizacija u Jugoistočnoj Evropi, kao i na evropsku perspektivu pojedinačnih zemalja koje učestvuju u PS SEECP a nijesu članice Evropske unije, u svjetlu nedavnih događaja u EU, kao što su „Bregzit“ i dešavanja oko pitanja Katalonije.

Na zasijedanju je istaknuto da perspektiva pristupanja i članstva u Evropskoj uniji treba i dalje da bude glavni pokretač napretka, stabilnosti i bezbjednosti u regionu, te da proces proširenja Evropske unije predstavlja nezamjenjivo sredstvo za jačanje posvećenosti učesnica SEECP u sprovođenju reformi. Takođe, izražena je neophodnost, da se članice SEECP posvete ispunjavanju predviđene dinamike procesa proširenja Evropske unije na pristupu zasnovanom na individualnim zaslugama, ističući odgovornost i posvećenost Unije održavanju impulsa procesa proširenja, jačanju regionalne povezanosti i integracija kroz inicijative na nivou EU.

Zasijedanje je takođe bilo posvećeno predstavljanju i usvajanju izvještaja i rezolucija koje su pripremila tri Opšta odbora PS SEECP. Tim povodom, učesnicima se obratio i poslanik Radule Novović koji je predstavio izvještaj i rezoluciju sa sastanka Opšteg odbora za društveni razvoj, obrazovanje, istraživanje i nauku.

Učesnici su takođe razgovarali o pitanjima određivanja sjedišta stalnog Sekretarijata PS SEECP, te je zajednički konstatovano, da ovo pitanje treba i dalje da ostane visoko na agendi ove parlamentarne skupštine, te da treba zajednički raditi na uspostavljanju funkcionalnog stalnog Sekretarijata, koji bi doprinio povećanju efikasnosti ove inicijative.

U susret zasijedanju, održani su sastanci Opšteg odbora za društveni razvoj, obrazovanje, istraživanje i nauku, Opšteg odbora za ekonomiju, infrastrukturu i energetiku, Opšteg odbora za pravosuđe, unutrašnje poslove i bezbjednosnu saradnju i Stalnog odbora.

Na sastanku Opšteg odbora za društveni razvoj, obrazovanje, istraživanje i nauku, kojim je predsjedavao poslanik Radule Novović, pohvaljeni su napori Skupštine Crne Gore na koncipiranju tekstova izvještaja i rezolucije, kao i odlična organizacija skupa održanog 24. februara u Podgorici. Takođe, članovi Opšteg odbora su jednoglasno donijeli odluku, da se zbog uspješnog vođenja Odbora u prethodnom periodu, poslanik Radule Novović ponovo izabere za predsjednika, na novi jednogodišnji mandat.

Na kraju zasijedanja usvojena je Završna deklaracija, kao i program rada Parlamentarne skupštine SEECP za predstojeći, jednogodišnji period.

Portal Analitika