Abiznis

Japanci više neće da kupuju Rusalov aluminijum

Vodeće japanske trgovačke kompanije zatražile su od ruskog Rusala da obustavi isporuke prerađenog aluminijuma i drugih proizvoda, u svjetlu američkih sankcija prema toj kompaniji koja je drugi najveći proizvođač ovog metala u svijetu.
Japanci više neće da kupuju Rusalov aluminijum
ReutersIzvor

"Zatražili smo od Rusala da obustavi isporuke aluminijuma predviđene našim terminskim ugovorima jer ne možemo izvršiti plaćanja u američkim dolarima i jer ne želimo da preuzmemo rizik da postanemo sekundarna meta američkih sankcija", tvrdi neimenovani izvor iz jedne japanske trgovačke kompanije, javlja Rojters.

 

Američko Ministarstvo finansija je 6. aprila stavilo na "crnu listu" sedam ruskih oligarha i 12 kompanija koje su u njihovom vlasništvu ili pod njihovom kontrolom, navodeći da oni profitiraju od uključenosti ruske države u "destruktivne aktivnosti" širom svijeta.

 

Među oligarsima je i Oleg Deripaska, zbog čega su se na udaru sankcija našle njegove kompanije Rusal i holding En+Grupa.

 

To je izazvalo zabrinutost kod većine japanskih kupaca Rusalovog aluminijuma, među kojima su Micubiši, Marubeni, Sumimoto i Micui.

Portal Analitika