Kultura

“Vudu“ šansa za razvoj na međunarodnoj sceni

Filmski projekat „Vud“, crnogorskog reditelja Senada Šahmanovića, odabran je za program „BDC Discoveries 2018“. 
“Vudu“ šansa za razvoj na međunarodnoj sceni
PobjedaIzvor

Riječ je o trening programu za razvoj projekta. „Vud“ je dokumentarac, u crnogorsko-hrvatskoj koprodukciji, koji će se baviti životom i djelom oskarovca Dušana Vukotića. - Pratiću nekoliko segmenata iz njegove biografije, djetinjstvo, profesionalni razvoj, odrastanje. Baviću se i njegovim životnim i profesionalnim putem koji neće biti predstavljen hronološki.

U tom smislu, pokušaću da povežem događaje koji su se desili u različitim vremenskim periodima, a imaju nešto zajedničko – kazao je Šahmanović, u ranijem intervjuu za Pobjedu.

Komisija programa „BDC Discoveries 2018“ donijela je konačnu odluku kojom je izabrano sedam filmova, a pored Šahmanovićevog, koji je hrvatsko-crnogorska koprodukcija, selektovani su i projekti: „Gold Rush“ (Bugarska, Francuska, SAD), „Flotacija“ (Srbija, Rumunija, Hrvatska), „The Landing“ (Moldavija, Njemačka), „RED“ (Slovenija), „DRAJCICI“ (Italija, Njemač- ka) i projekat „From Sevnica to the White“ (Slovenija). Balkanski dokumentarni centar (BDC) je inicijativa tima produkcijske kompanije AGITPROP iz Sofije.

Fokus je na produkciji i distribuciji dokumentarnih filmova, a BDC takođe nastoji da ujedini i podrži kreativni potencijal filmskih stvaralaca i medijskih profesionalaca. Takođe, namjera je i da dokumentarnu scenu regiona dovede do međunarodnih standarda, održavanjem novih ideja, originalnosti i posebnosti Balkana.

Opširnije u Pobjedi

 

Portal Analitika