Politika

Đukanović nikad jači, težak poraz opozicije

Predsjednik Demokratske partije socijalista i budući predsjednik države Milo Đukanović sa osvojenih 180.274 glasova ostvario je najbolji rezultat u istoriji održavanja predsjedničkih izbora u Crnoj Gori, dok je parlamentarna opozicija doživjela težak poraz uoči lokalnih izbora u glavnom gradu.
Đukanović nikad jači, težak poraz opozicije
PobjedaIzvor

To pokazuju prve analize preliminarnih rezultata predsjedničkih izbora održanih 15. aprila. Predstavnik većeg dijela opozicije Mladen Bojanić osvojio je 111.711 glasova ili 33,40 odsto, a kandidatkinja Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović 27.441 glas ili 8,2 odsto.

BROJKE

Gledajući apsolutne brojke, Đukanović je značajno nadmašio rezultate svojih prethodnika. Filip Vujanović je na izborima - kada je prvi put postao predsjednik Crne Gore 2003. godine - imao podršku 139.600 birača. Pet godina kasnije, 2008. godine, Vujanović je - ,,počistivši“ u prvog krugu protivkandidate Andriju Mandića, Srđana Milića i Nebojšu Medojevića – dosegao do brojke od 171.118 birača. Treći put, a drugi u nezavisnoj Crnoj Gori, 2013. godine, Vujanović je, bez podrške Krivokapićevog SDP-a, u neizvjesnom odmjeravanju snaga sa zajedničkim kandidatom opozicije Miodragom Lekićem, uspio da osvoji 161.064 glasova. Ako se zađe i u prošlo vrijeme, u turbulentne devedesete, opet se vidi snaga Đukanovićeve pobjede od neđelje: osvojio je više od Momira Bulatovića kada je postao prvi izabrani predsjednik Crne Gore 1992. i osvojio 170.000 glasova. Zanimljivo, Đukanović je za više od pet hiljada glasova nadmašio i svoj rezultat iz 1998. godine, kada je u drugom krugu nikad neizvjesnijih predsjedničkih izbora porazio Momira Bulatovića. Tada je Đukanović osvojio nešto više od 174.000 glasova, uz rekordnu izlaznost od više od 80 odsto.

PREVAGA

Što je bila ključna prevaga ovih izbora? Prve analize pokazuju da su Đukanović i moćna partijska mašinerija DPS-a odradili sjajan terenski posao, izveli gotovo sve partijske pristalice. Za razliku od opozicije čiji su birači glasali po inerciji, a dio ostao u svojim kućama. Odličan izborni rezultat Đukanovića još više dobija na značaju imajući u vidu da je kampanja kratko trajala, da nije bilo izrazitih tenzija koje bi dodatno motivisale glasače, a da je, ipak, izlaznost bila 63,9 odsto, što je na nivou prošlih predsjedničkih izbora. Pokazuje se da je odluka da se kandiduje na predsjedničkim izborima bila pravi potez Mila Đukanovića.

I da je upravo Đukanović kandidat koji okuplja ne samo partijske vojnike: DPS je na prošlim parlamentarnim izborima 2016. godine osvojio 158.000 glasova, pa je Đukanovićev rezultat od 180 hiljada glasova, ,,jači“ za čak 22 hiljade birača. Uz znatno nižu izlaznost!

DOMINACIJA

 Apsolutne brojke najbolje pokazuju totalnu dominaciju Đukanovića jer je predsjednik DPS-a osvojio čak 42.000 glasova više nego skupa dva kandidata parlamentarne opozicije koja u Skupštini broji 39 poslanika. Upravo su to razlozi zbog kojih se može govoriti o veoma teškom porazu cjelokupne opozicije uoči izbora u glavnom gradu i još u 11 opština. Razmjere izuzetno teškog poraza opozicije najbolje ilustruje podatak da je Đukanović ubjedljivo pobijedio u čak 20 od 23 opštine.

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika