Politika

Vujović: Pobjeda Đukanovića rezultat loše strategije opozicije

Pobjeda Mila Đukanovića na predsjedničkim izborima rezultat je, prije svega, loše strategije opozicije, niske izlaznosti i velikih resursa sa kojima Demokratska partija socijalista (DPS) raspolaže, smatra politički analitičar Zlatko Vujović. 
Vujović: Pobjeda Đukanovića rezultat loše strategije opozicije
MinaIzvor

On je ocijenio da pobjeda Đukanovića predstavlja logičan slijed onoga što se dešavalo prije izbora.

 

„Tu, prije svega, mislim na izostanak odluke opozicije da odredi kandidata koji bi mogao da obezbijedi širu podršku opozicionih birača i, eventualno, da ugrozi kandidata vladajuće koalicije“, kazao je Vujović.

 

Kako je naveo, to što u izbornoj trci nije učestvovao niko od lidera opozicije, uticalo je da opozicioni birači ne budu dovoljno motivisani, kao što je bio slučaj na parlamentarnim izborima, da u većem broju izađu i ugroze kandidata vladajuće koalicije.

 

„S druge strane, kako opozicija nije imala nikoga od jačih imena za kandidata, iznenađujuća je, možda, bila odluka da se Đukanović kandiduje za predsjednika“, smatra Vujović.

 

Prema njegovim riječima, u situaciji kada je postojala veoma kratka kampanja, uz nisku izlaznost birača, prije svega opozicionih, bilo je više nego jasno da će Đukanović pobijediti na predsjednički izborima.

 

„Đukanovićeva pobjeda je, prije svega, proizvod loše strategije opozicije, niske izlaznosti i velikih resursa sa kojima DPS raspolaže tako da može sprovesti efikasnu kampanju u veoma kratkom roku“, ocijenio je Vujović.

 

Na pitanje kako rezultat predsjedničkih izbora može uticati na predstojeće lokalne, Vujović je kazao da će za DPS svakako biti veliki izazov da popravi rezultat u Podgorici.

 

„Naravno da ovakva pobjeda Đukanovića ohrabruje njihove birače i podržavaoce, ali ona u numeričkom smislu ne znači mnogo“, smatra Vujović.

 

On je pojasnio da DPS, na nivou Crne Gore, i dalje raspolaže sa istom količinom glasova kada se govori o apsolutnim iznosima, koja se kreće od oko 165 hiljada glasača te stranke, do oko 180 hiljada maksimalno zajedno sa glasačima koalicionih partnera.

 

„Kad govorimo o Podgorici, Đukanović je ostvario bolji rezultat nego DPS na lokalnim izborima. Međutim, ne treba miješati lokalni i nacionalni nivo“, smatra Vujović.

 

Prema njegovim riječima, to što je Đukanović dobio više glasova, zavisilo je od toga koji su kandidati bili „u ponudi“.

 

„Kad govorimo o lokalnom nivou, sve partije će biti izuzetno motivisane da vode efikasnu kampanju, i vjerujem da je izbor opozicije bio da sredstva štede za lokalne, a da se ne rasipaju za izbore za koje znaju da su unaprijed izgibljeni“, kazao je Vujović.

 

On smatra da će kampanja za lokalne izbore, posebno u Podgorici, biti značajno dramatičnija i oštrija nego što je bila predsjednička.

 

„I DPS neće moći, uslovno rečeno, da se prošeta na tim izborima, kao što je to bio slučaj sa predsjedničkim“, dodao je Vujović.

 

To, kako je pojasnio, znači da će DPS morati da iskoristi mnogo veće resurse, i da se suoči sa neuspjesima lokalne vlasti predvođene aktuelnim gradonačelnikom Slavoljubom Stijepovićem.

 

Vujović smatra da se radi o neuspješnom mandatu, i da se nije uspio snaći u ulozi gradonačelnika.

 

„Pa se u kampanji mora voditi računa da se anulira i prilično široko rasprostranjeno nezadovoljstvo i onih birača koji su podržali DPS na prethodnim izborima“, kazao je on.

 

Vujović je podsjetio da DPS ni na prethodnim izborima u Podgorici, iako je angažovao sve svoje snage, nije mogao da dođe do apsolutne pobjede.

 

On smatra da će na ovim izborima to biti još teže.

 

„Ali ne sumnjam da će DPS uložiti sve resurse, kako zakonite tako i nezakonite, da dođe do nekakve vlasti. Ono što im ostaje kao šansa je da će, ako ne mogu numeričkim glasovima da obezbijede većinu, pokušati kroz sistem afirmativne akcije“, kazao je Vujović.

 

On je ocijenio da opozicija definitivno treba da preispita svoju strategiju.

 

„Jer propušta neke šanse, iako je DPS, po mom mišljenju, prilično slab. S druge strane, opozicija zbog svoje neefikasnosti i izostanka kapaciteta ne uspijeva da iskoristi šanse koje joj daje oslabljeni DPS“, rekao je Vujović.

 

Kako je naveo, na osnovu glasova se stiče utisak da DPS zadržava dominantnu poziciju.

 

„To jeste tako na nacionalnom nivou. Ali to ne znači da je DPS snažan, on je najslabiji do sada“, zaključio je Vujović.

Portal Analitika