Politika

Ubjedljiva pobjeda Đukanovića, dobar rezultat Vuksanovićeve

Kandidat DPS-a Milo Đukanović, koji je prema procjenama nevladinih organizacija, osvojio 53,8 odsto glasova, apsolutni je pobjednik predsjedničkih izbora. Dobar rezultat ostvarila je kandidatkinja SDP-a Draginja Vuksanović sa osvojenih 8,3 odsto. Mladen Bojanić, kandidat većeg dijela opozicije osvojio je 33,5 odsto glasova, značajno manje nego što su stranke koje su ga podržale osvojile na posljednjim parlamentranim izborima.
Ubjedljiva pobjeda Đukanovića, dobar rezultat Vuksanovićeve
Vesna Rajković Nenadić
Vesna Rajković NenadićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Glasalo 63,4 odsto birača -  Na izborima je, prema preliminarnim podacima glasalo 64 odsto birača, što je na nivou prošlih predsjedničkih izbora i manje za skoro devet odsto od parlamentranih izbora.

Prema nezvaničnim informacijama, Đukanović je u apsolutnim brojkama osvojio 181 hiljadu glasova, Bojanić oko 110 hiljada, a Vuksanović oko 28 hiljada glasova.

cdtprpgnnozePrve analize pokazuju da je Đukanoviću išla na ruku izlaznost, te da je posao odradila moćna stranačka mašinerija, odnosno da je DPS izveo na birališta svoje glasače.

„Veoma cijenim taj entuzijazm, tu lojalnost i posvećenost građana koji podržavaju ovu politiku sve ovo vrijeme“, istakao je Đukanović i dodao da zna da mnogi ne žive dobro, te da će u tom smislu imati posebnu odgovornost. Najavio je još i da će raditi na ekonomskom razvoju i prevalaženju podjela.

On se obratio liderima opozicije riječima da je njegova pobjeda na predsjedničkim izborima toliko ubjedljiva i nadmoćna „da je ovo prava prilika da preispitataju ono što su njihova  vrlo istrajna politička stanovišta“.

bojanicU prvim reakcijama, analitičari ocjenjuju da je Mladen Bojanić ostvario loš rezultat, te da nije uspio da izvede na birališta opozicione birače. Ključno pitanje je, međutim, da li je mogao bolje imajući u vidu kako je ušao u izbornu trgu (da je iznudjeno rješenje),  te da li je i u kojoj mjeri podrška opozicionih lidera bila stvarna, kao i njegovu prilično mlaku kampanju.

Takođe, kako se procjenjuje opozicioni lideri koji su formalno podržavali Mladena Bojanića treba da konačno sjednu i vide gdje je njihova odgovornost, te da li je DF taj kome će ovaj rezultat najviše štetiti, imajući u vidu dosadašnje poteze Demokrata, odnosno lidera Alekse Bečića, koji se elegantno izmakao i prepustio trku Bojaniću.

Bojanić ponosan na rezultat - Mladen Bojanić je u prvom obraćanju rekao da je ponosan na svoj rezultat, te poručio da će nastaviti da se bori da, kako je rekao, "oslobodi Crnu Goru od Đukanovićeve diktature". Ponovio je da neće osnovati svoju stranku, te je ostalo nejasno na koji način će nastaviti opoziciono djelovanje.

Kandidatkinja SDP-a Draginja Vuksanović ostvarila je značajno bolji rezultat nego njena stranka, što je i naglasila odmah u svom prvom obraćanju javnosti. Kako je rekla, osvojila je 60 odsto više glasova i sama priznavši da je zadovoljna svojim rezultatom. Imajući u vidu stranačke rezultate SDP-a, koji je na posljednjim parlamentrnim izborima imao podršku 5,2 odsto, fakat je da je Vuksanovićka, inače prva žena kandidatkinja na predsjedničkim izborima, dobila podršku i nekih drugih birača, očigledno URE, a možda jednim dijelom i glasača DEMOKRATA, koji su procrnogorski orjentisani.

Odmah nakon njenog govora, otvoreno je pitanje da li je Vuksanovićka nova liderka stranke, a ocjenjuje se da SDP teško može dostići njen rezultat na lokalnim izborima u maju.

draginjaokĐukanović osvojio 51 odsto u Podgorici - Prema informacija koje je objavila Pobjeda, Đukanović je dobio i nadpolovičnu podršku birača u Podgorici, (oko 51 odsto) što je najveća podrška koju je DPS do sada dobio i što je od velikog značaja uoči izbora u glavnom gradu i u kojima je na prethodnim parlamentarnim izborama DPS osvojila 41,15 odsto onih koji su izašli na glasanje.

I Bojanić i Vuksanovićka nijesu čestitali Đukanoviću na pobjedi, navodeći da to ne zaslužuje, što teško da može, bez obzira što mislili o lideru DPS-a i izborima, biti pristojan gest.

Tim prije, što su ovo bili jedni od najmirnijih izbora, u kojima osim Đukanovićeve optužbe da su fašisti, koja se prevashodno odnosila na dio NVO i medija, a ne na predsjedničke kandidate, i Medojevićeve da su Đukanovićevi glasaći poturice, nije bilo teških riječi i optužbi.

Izborni dan uglavnom miran - Kako je rekao i Zlatko Vujović iz CEMI-a, koji je nadgledao izbore, izborni dan je pratio znatno manji broj neregularnosti nego tokom ranijih izbora, iako se pominje cifra od oko 100. Iz štaba Mladena Bojanića je saopšteno da oni neće potpisati zapisnike na nekim izbornim mjestima, ali je Državnoj izbornoj komisiji podnijeta samo jedna prijava koja je odbačena kao nedozvoljena, jer je trebalo da bude podnijeta opštinskoj izbornoj komisiji.

 

 

Portal Analitika