Košarka

BOKAN: Prvi smo klub koji je uspio da obezbijedi ravnopravno suđenje

Trener košarkaša Budućnosti Voli Aleksandar Džikić i predsjednik kluba Dragan Bokan bili su gosti emisije "Živa istina". Podsjećamo, Podgoričani su u nevjerovatnoj atmosferi "Morače" savladali Crvenu zvezdu i došli do istorijske titule u ABA ligi i plasmana u Euroligu.
BOKAN: Prvi smo klub koji je uspio da obezbijedi ravnopravno suđenje
Antena MIzvor

"Nijesam još puno svjestan tog značaja što smo napravili. Mislim da smo napravili veliku stvar, sad kada ćemo postati svjesni...", poručio je u uvodnoj riječi Džikić.

Dragan Bokan kazao je da je noć bila neprospavana.

"Jutro je bilo kad smo malo odmorili. Ono što smo uradili protiv Cedevite je bila nagrade za sve nas u klubu, a već sada, 12 sati poslije osvajanja, ovo je san koji treba još dugo da traje. Budućnost u sezoni 2017/2018  je jedno, sada je već drugo", kazao je Bokan, a nakon kratko filma sa sinoćnjeg spektakla iz Morače, Džikić je istakao da voli da ljudima pokaže da nijesu u pravu.

"Daleko od toga da smo mi ovo planirali. Prvi cilj je bio da okosnicu tima čime domaći igrači, ako je moguće što mlađi i perspektivniji. Bilo je zatim da opstanemo, onda smo došli do toga da smo duži period bili prvi na tabeli.Na kraju, vidjeli ste sinoć..."

Ova godina je završena kad je ovako zgusnut raspored, sljedeće godine biće više odmora u finalnoj seriji naglasio je Bokan.

"Napravili smo analizu na kraju prošle godine. Vjerujte da nijesmo u prilici da svake godine dovedemo igrače kao što su Ivanović, Gordić... Sve što smo finansijski uspjeli da dovedemo doveli smo... Kontaktirali smo i Đurišića, ali je on pošteno rekao da mu je interes Njemačka, kao i Radovića koji je takođe rekao da želi da ostane u Španiji. Petnaest dana pred promociju Džikića još uvijek se nije znalo oće li prihvatiti našu ponudu, jer je bila i ozbiljna poinuda Cedevite. Ali, sjeli smo, dogovorili smo se, bez pritiska, potpisali ugovor na dvije godine. Sinoć smo rekli da želimo da produžimo ugovor sa Džikićem. Doveli smo zatim tri igrača sa strane, potrefili smo i sa dovođenjem Dolmana isko su brojni govorili da je to pogrešan potez", kazao je Bokan.

Pred odlučujuću utakmicu dosta se igralo i van terena. 

"Dobio sam informaciju od Čovića da sam, ja učestvovao u igri, ali to ne želim da komentarišem. Prvi put se srijećem sa ovim stvarima. Sa Nebojšom Čovićem sarađujem sedam godina, a deset godina radimo za ABA ligu. Mnogo toga sam naučio od Čovića, i kad je u pitanju rad, vođenje kluba, lige... Ali, nijesam želio da nas uvuku u neko blato, odbranio sam Budućnost od toga, distancirao sam igrače i stručni štab. Međutim, posljednjih petnaest dana nijesam u dobrim odnosima sa Čovićem. Dakle, zloupotrijebio je položaj predsjednika ABA lige. Čović je stalno zvao na sastanke komesare za suđenje, kad sam je bio predsjednik to nikada nijesmo radili. Jer smo htjeli da ih distanciramo od toga. Čović je koristio predsjedništvo da vrši pritisak na komesara za suđenje. Na sljedećoj Skupštini pokušaćemo da spasimo ABA ligu jer je to vrhunski proizvod."

"Budućnost je prvi klub koji je uspio da obezbiejdi ravnopravno suđenje 50:50. Da li sam učestvovao u tome jesam, da li sam se borio za to, jesam. To što je radio Čović prevazilazi svaku korektnost, ukus, te izmišljenje konferencije. ABA liga je pokazala da je dovoljno jaka, da u sudijskoj komisiji stvari funkcionišu. Veliki klubovi, među kojima je i Crvena zvezda, su navikli da im je suđenje u njihovom interesu i da bi ih neko pobijedio mora biti 20 razlike. Ponosan sam što Čoviću ovaj put ovo nije pošlo za rukom, jer on ovako funkcioniše, ovako radi. Naš uspjeh ne bi bio ovoliko veliki da nijesmo pobijedili klub kao što je Zvezda", kazao je Bokan, a na isto pitanje andovezao se Džikić.

"Rekao sam momcima da ne čitaju te natpise, da će se utakmica igrati. Jer niko nema pravo da to učini. Mene je više zanimalo da se upiše u istoriju da smo osvojili trofej ABA lige, a Euroliga otom potom... Sad se Budućnost uključila u krug klubova koji žele istu stvar. Sljedeće godine tu su Olimpija, Cibona, Mornar, pored Zvezde, Partizana, Cedevite... Znao sam da će se igrati utakmica, i to sam rekao igračima. I rekao sam im da ne prate portale. Bilo bi jako neozbiljno za veliki klub kao što je Zvezda."

Nevjerovatna atmosfera u "Morači"

"Nije problem kada Varvari daju podršku tokom cijelog meča, jer su organizovana grupa, dobro je kada žena od 60 godina skače i navija", kratko je prokomentarisao Džikić, a Bokan je prokomentarisao reakciju Ivanovića nakon meča.

"Jake su emocije kada se toga sjetim. Zagrlio me je i rekao: 'Ovo je naša kuća'. Mi smo napravili grešku kada su u pitanju Ivanović i Nikolić kada smo ih puštili. Drago mi je što smo uspjeli da prevaziđemo neke sujete, i klub i oni, i dobra je stvar što su se vratili u klub.

Euroliga?

"Ovo je sport, jako smo ponosni na rezultat. Prvo moram čestitati građanima Podgorice i cijeloj Crnoj Gori, jer smo Euroligu osvojili pošteno. Što se tiče Eurolige u strahu sam. To zahtijeva potpunu reorganizaciju kluba, kako u Upravi, u menadžmentu, stručnog štaba i naravno igračkog. Treba ozbiljan marketing tim da se napravi. Narednih dana slijede kontakti sa Euroligom, odlazak u Barselonu, a prije svega da se dogovorimo u kući", kazao je Bokan na kraju intervjua.

Portal Analitika