Politika

IZBORI UŽIVO: Evo koje su zabilježene nepravilnosti

Više od 532.000 državljana sa pravom glasa bira predsjednika Crne Gore Centar za monitoring (CeMI) sa 1.340 posmatrača i Centar za demokratsku tranziciju (CDT) sa 300 posmatrača prate regularnost predsjedničkih izbora. Na našem portalu možete pratiti neregularnosti koje su zabilježili posmatrači.
IZBORI UŽIVO: Evo koje su zabilježene nepravilnosti
Portal AnalitikaIzvor

UŽIVO:

17:50 PODGORICA biračko mjesto 77- JZU DOM ZDRAVLJA "STARI AERODROM" Član biračkog odbora naglas čitao imena glasača. Na istom biračkom mjestu-biraču koji je javno rekao za koga je glasao, listić nije proglašen nevažećim.

17:42 PODGORICA biračko mjesto 8B- JU OŠ "SUTJESKA" Član biračkog odbora iz reda DF-a iznio je ozbiljne uvrede na račun posmatrača CeMI-ja i posmatrača DPS-a.

17:39 BERANE biračko mjesto 2– LIM  Dva glasača su zajedno ušla u kabinu i istovremeno glasala, čime je došlo do povrede člana 69a Zakona o izboru odbornika i poslanika koji reguliše princip tajnosti glasanja.

16:44 PODGORICA BM 7C- POSLOVNI OBJEKAT VLASNIŠTVO ZORANA ADŽIĆA Birački odbor nije odobrio osobi sa diplomatskim pasošem da pristupi vizuelnoj identifikaciji iako elektronski uređaj za identifikaciju ne prepoznaje diplomatski pasoš, čime mu je uskraćeno aktivno biračko pravo.

16:46 DANILOVGRAD BM 1- DANILOVGRAD I - ISTOČNI KVART Kamera koja je usmjerena ka ulazu u biračko mjesto nije pokrivena, čime se krši princip tajnosti glasanja.

16:33 NIKŠIĆ BM 15 DOM MZ MRKOŠNICA Član biračkog odbora koristi mobilni telefon na biračkom mjestu, čime je prekršen član 71a stav 1 Zakona o izboru odbornika i poslanika.

16:30 NIKŠIĆ BM 97- DOM STARO SELO Jedan od članova biračkog odbora je tražio i dobio odgovor od ostalih članova biračkog odbora o tome da li su pojedini birači iskoristili svoje pravo glasa, čime je prekršen član 71a Zakona o izboru odbornika i poslanika. 

16:07 BUDVA biračko mjesto 9- HOL ZGRADE "AKADEMIJA ZNANJA" DOO Posmatrači CeMI- ja su uočili da su članovi biračkog odbora glasno potvrdno odgovorili na pitanje nepoznate osobe da li su dva birača iskoristila svoje biračko pravo. Ovim je povrijeđen princip tajnosti glasanja.

15:40  BAR biračko mjesto 17- MJESNA ZAJEDNICA "STARI BAR" Posmatrači CeMI- ja uočili su propagandni materijal na udaljenosti od 20-ak metara od biračkog mjesta, čime je prekršen član 69, stav 6 Zakona o izboru odbornika i poslanika.

14:43 Podgorica BM 19 Galerija savremene umjetnosti „Centar“ Birački odbor je omogućio glasanje osobi koja je umjesto važećih ličnih dokumenata imala potvrdu izdatu od MUP, kojom se potvrđuje da su joj dokumenta ukradena i da čeka na izdavanje novih. U CDT objašnjavaju da je, i pored toga što je ispravno sprovedena procedura vizuelne identifikacije, prekršen Zakon. Naime, članom 80 decidno je propisano da birač dokazuje svoj identitet biometrijskom ličnom kartom ili pasošem, te da birač ne može glasati bez podnošenja dokaza o svom identitetu.

14:16 Kako tvrde iz URE, izborne neregularnosti se nastavljaju i u Bijelom Polju. U blizini Sportskog centra "Nikoljac“ nalazi se izborni štab DPS-a u kojem se dijeli novac građanima koji izlaze na izbore.  Ova neregularnost je, prema riječima članova URE, prijavljena policiji i posmatračkoj misiji OEBS-a.

baba-ura

14:15 Podgorica MB 25A OŠ “Vladimir Nazor” Posmatrači su uočili da se na četiri kontrolna kupona potpisao samo predstavnik opozicije u BO, čime su prekršena pravila (čl 68b st 3 Zakona o izboru odbornika i poslanika) – nije uvažen princip pariteta vlasti i opozicije prilikom potpisivanja kontrolnih kupona.

14:05 Rožaje, BM 9 Bašča uočeno je kršenje pravila zabrane upotrebe elektronskih uređaja za komunikaciju na način što je jedan od članova biračkog odbora koristio mobilni telefon (u suprotnosti sa članom 71A Zakona o izboru odbornika i poslanika), saopštavaju iz CEMI-a.

14: 00 Herceg Novi 26 Topla 3 Dijete je uz prisustvo roditelja, a u njihovo ime, zaokružilo broj na glasačkom listiću i nakon toga ubacilo listić u glasačku kutiju, pri čemu je izostala reakcija biračkog odbora, saopšteno je iz CEMI-a.

13: 50 U blizini dva biračka mjesta u Starom Baru vrše se zloupotrebe i nezakonitosti aktivista DPSa, tvrde iz izbornog štaba Demokrata. "Na velikom parkingu između dva biračka mjesta u Starom Baru, aktivisti DPSa, koje organizuje dr Ivović, nekadašnji odbornik DPS Bar, vrše sada već uobičajeno praćenje izlaznosti romske populacije  putem paralelnih spiskova. Radi se o biračkim mjestima 17 (Mjesna zajednica Stari Bar) i 60 (Biblioteka u Starom Baru), koja se nalaze u blizini kuće dr Ivovića", saopštili su.

 12:58 Glasačko mjesto 6A na Slovenskoj plaži u Budvi zatvoreno je jer je žena uhvaćena kako upisuje ko dolazi na glasanje, saopšteno je iz budvanskog odbora DF-a. Njihovi predstavnici su saopštili da će obići to biračko mjesto.

12:55  U Beranama na BM 6 Dolac uočeno je da je jedan od članova biračkog odbora upotrebljavao mobilni telefon na biračkom mjestu, čime je došlo do kršenja izborne procedure, saopšteno je iz CEMI-a. 

12:38  U Rožajama na biračkom mjesto 22 Grahovo birač je neposredno prije ubacivanja listića u glasačku kutiju naglas izgovorio za koga je glasao, čime je narušeno tajno glasanje, saopšteno je iz CEMI-a. 

12:33  U Baru na biračkom mjest 11: Mjesna zajednica "BAR V-SUTORMAN" -Birački odbor radi u nepotpunom sastavu, od četiri umjesto pet članova, saopšteno je iz  CeMI-a.

11:58 Do prekida glasanja nije došlo uprkos nepravilnosti, javlja CDT. Problem će, navode, biti prijavljen DIK-u, saopšteno je iz CDT-a.

11:40 U Rožajama na biračkom mjestu 11 - Bijela crkva, javlja CeMI, isti birač glasao je dva puta - jednom na osnovu vizuelne identifikacije usljed nestanka struje, a jednom kroz sistem elektronske identifikacije građana. 

10:50 Bar - Biračko mjesto 71 O.Š. "Meksiko" Na biračkom mjestu se nalazi 817 glasačkih listića, a u birački spisak upisano je 819 birača.

10:01  Rožaje BM 1, 27, 29, 30, 37, 38

CDT piše na Tviteru da su u Rožajama, preko puta OŠ Mustafa Pećanin u kojoj su BM 1, 27, 29, 30, 37, 38 prostorije Bošnjačke stranke, sa čijih prozora aktivisti bilježe vode evidenciju o biračima koji glasaju. CDT je u 10.36 časova objavio da su, nakon njihove intervencije, udaljeni partijski aktivisti koji su vodili evidenciju o biračima. Kako dodaje ta organizacija, birački odbor pogrešno interpretira Zakon, tvrdeći da potpisivanje birača nije neophodno, već je dovoljna elektronska identifikacija.

dazxufzxcaawv0

08.09 CEMI je zabilježio nekoliko nepravilnosti ili poteškoća na biračkim mjestima.

Na BM 11 Virak na Žabljaku ne radi uređaj za elektronsku identifikaciju birača. Opštinska izborna komisija je odlučila zato da se glasanju pristupi po sistemu vizuelne identifikacije koja podrazumijeva da predsjednik odbora uvidom u ličnu kartu ili pasoš potvrdi identitet birača, pronađe ga u odštampanom biračkom spisku i omogući mu da se potpiše i uputi ga u prostor za glasanje. Zbog ovog problema je kasnio početak glasanja.

Na biračkom mjestu u Podgorici, bivša zgrada AD TELEKOM, nema člana biračkog odbora (DF) niti je prisutna njegovo zamjena. Glasanje je počelo, kako javlja CEMI, iako je birački odbor u nepotpunom sastavu, što je u suprotnosti sa član 35 Zakona o izboru odbornika i poslanika.

Na biračkom mjestu u cetinjskoj Gimnaziji nema petog člana biračkog odbora, ni njegovog zamjenika čime je prekrsen čl. 35 Zakona o izboru odobrnika i poslanika.

Nepravilnost u cetinjskoj Gimnaziji zabilježio i CDT.

 

Portal Analitika