Svijet

Preventivni rat ili demonstracija sile

- Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Francuska sprovele su u noći između petka i subote ograničene vazdušne udare na nekoliko ciljeva u Siriji, kao odgovor na napad za koji se sumnja da je sirijska vojska izvela hemijskim oruž- jem na bivše uporište pobunjenika u gradu Duma prošlog vikenda.
Preventivni rat ili demonstracija sile
PobjedaIzvor

Pedesetominutni napad raketama u kojem nije bilo žrtava počeo je nakon što je američki predsjednik Donald Tramp naredio napad, a priključile su se saveznice Velika Britanija i Francuska.

Na tri vojne baze, uključujući i naučni i istraživački centar sirijske vojske, prema navodima saveznika, ispaljeno je 105 projektila, raketa tomahavk, i svi su pogodili ciljeve. Rusi su sa druge strane saopštili da je dvije trećine ispaljenih projektila oborila sirijska vazdušna odbrana.

Tramp je objavio da je pokretanje zajedničke američko-britansko-francuske operacije protiv sirijskog „kriminalnog“ režima znak odmazde za hemijski napad za koji je rekao da je „značajna eskalacija“ krize. Nakon završene ofanzive, on je preko Tvitera naveo da je napad bio savršen.

Bez žrtava

U napadu nije bilo stradalih, pričinjena je samo materijalna šteta, saopštila je sirijska vojska, dok mediji javljaju da su tri osobe povrijeđene. U Damasku je dejstvovala protivvazdušna odbrana, a Pentagon je saopštio da nije djelovala ruska vojska koja ima svoje baze u Siriji.

Predsjednik Sirije Bašar el Asad ocijenio je da je napad uslijedio nakon što je Zapad shvatio da je izgubio kontrolu i kredibilitet u konfliktu. Iz Damaska je poručeno da će agresija Zapada dovesti do rasplamsavanja tenzija u svijetu i ugroziti međunarodnu bezbjednost.

Osuda je stigla iz Rusije, koja je tražila hitnu sjednicu Savjeta bezbjednosti koji nije dao mandate za međunarodnu intervenciju u Siriji. Osuda je stigla iz Irana, ali i Kine, koja smatra da je političko rješenje jedini način da se okonča kriza u Siriji. Zemlje NATO-a, Njemačka, Turska i Izrael pozdravili su udare, dok je šef UN pozvao na uzdržanost.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš prethodno je rekao da su zemlje dužne da djeluju u okviru smjernica Povelje UN i ,,međunarodnog prava generalno“. - Bilo kakva upotreba hemijskog oružja je gnusna. Patnje koje upotreba takvog oružja izaziva su stravične - upozorio je on i pozvao države članice UN da pokažu uzdržanost i izbjegnu bilo kakve postupke koji bi mogli da dovedu do eskalacije situacije, prenosi AP. Ruski predsjednik Vladimir Putin je snažno osudio napad rekavši da sadašnja eskalacija oko Sirije ima razoran uticaj na čitav sistem međunarodnih odnosa.

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika