Politika

CDT sjutra na 700 biračkih mjesta

Centar za demokratsku tranziciju posmatraće izbore na preko 700 biračkih mjesta u svim opštinama sa 350 posmatrača koji će na biračkim mjestima, u mobilnim timovima i u njihovom štabu u Podgorici prikupljati sve relavantne informacije o dešavanjima na dan izbora.
CDT sjutra na 700 biračkih mjesta
Portal AnalitikaIzvor

Iz CDT-a su pozvali organe za sprovođenje izbora (DIK-a, OIK-e i biračke odbore) da ostave po strani političke i partijske razlike i da se posvete zakonitom sprovođenju izbornog postupka.

Ključni interes ovih organa mora biti zakonit i fer izborni dan.

Apelovali su na tužilaštvo i policiju da aktivnim odnosom spriječe i procesuiraju eventualna krivična djela na i oko biračkih mjesta, ali i da spriječe sva druga krivična djela koja mogu imati veze sa izborima.

Pozvali su i sve kandidate za predsjednika da uklone svoje biračke štabove od biračkih mjesta.

Takođe, važno je da se kandidati uzdrže od objavljivanja neprovjerenih i nepouzdanih izbornih rezultata.

"Svako ko drži do demokratskih pravila uzdržaće se i od proslava koje na bilo koji način mogu poremetiti izbornu atmosferu ili provocirati druge kandidate ili njihove pristalice," naveli su u saopštenju.

"Pozivamo i medijske kuće, NVO-e, agencije i sl. da se uzdrže od objavljivanja neprovjerenih i nepouzdanih ili netačnih rezulatata izbora kako bi izbjegli moguće konfuzije i tenzije koje mogu proisteći iz ovih ishitrenih poteza. I mi ćemo se pridužiti ovom načinu rada pa ćemo fokus staviti na tačnost a ne na brzinu objavljivanja podataka. Ni mi, niti iko drugi nama pravo da se igra sa bezbjednošću građana Crne Gore," naveli su iz CDT-a.

Portal Analitika