Svijet

Putin : Udar na Siriju kršenje međunarodnog prava

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je da vazdušni udar na Siriju koji su noćas izvele SAD, Velika Britanija i Francuska predstavlja grubo kršenje međunarodnog prava.



Putin : Udar na Siriju kršenje međunarodnog prava
Portal AnalitikaIzvor

Ruski predsjednik se oglasio nakon sastanka sa ministrom odbrane Sergejem Šojguom.

Putin je rekao da vazdušni udar na Siriju koji su noćas izvele SAD, Velika Britanija i Francuska predstavlja grubo kršenje međunarodnog prava.

„Rusija najoštrije osuđuje napad na Siriju, u zemlji u kojoj ruski vojnici pomažu vlastima da se izbore sa terorizmom“, istakao je ruski predsednik.

Putin je rekao da je napad na Siriju izveden bez da su ruski vojni eksperti ili lokalni eksperti potvrdili činjenicu da je zaista došlo do korišćenja hemijskog oružja u Dumi.

"Krenuli su u napad prije nego što je istraga i gotova", rekao je Putin.

On je rekao da eskalacija sirijske krize ima nevjerovatan uticaj u međunarodnim odnosima.

"Ipak, istorija će pokazati istinu, kao što je već pokazala da je Vašington odgovoran za masakre u Jugoslaviji", rekao je Putin, prenosi RT.

"Ovim potezom Vašington podstiče novi talas migranata i tražilaca azila iz Sirije i čitavog regiona", rekao je Putin i naglasio da Vašington svojim akcijama podstiče terorizam i donosi stradanja građanima Sirije.

On je dodao i da će Rusija sazvati hitnu sjednicu Savjeta bezbednosti UN kako bi se razmotrilo agresivno ponašanje SAD i njihovih saveznika u Siriji.

„Grupa zapadnih zemalja je na najciničniji način zanemarila činjenicu da su stručnjaci Međunarodne organizacije za hemijsko oružje i pokrenula vojnu operaciju prije zvaničnih rezultata istrage“, zaključio je Putin.

 

Portal Analitika