Kultura

Bogovska uloga velikog Ala

Neponovljivi glumac nema nijedan „grlati“ momenat kao u filmovima „Scent of a Woman“ i „...And Justice for All“, ali to mu ne smeta da zagospodari svakim kadrom .

Bogovska uloga velikog Ala
Objektiv/PobjedaIzvor

Piše:

Marija Ivanović

Režiser Beri Levinson odlučio je da specijalizira filmove o ozloglašenim poznatim muškarcima. Godine 2010. uzdrmao je protivnike eutanazije fantastičnim TV filmom „You Don't Know Jack“ o čuvenom doktoru Kevorkijanu koji se borio za pravo na dostojanstvenu smrt. Tri godine kasnije producirao je „Phil Spector“, prilično bezveznu TV dramu o kontroverznom muzičkom producentu koji je optužen za ubistvo. U oba filma „ozloglasio“ je Al Paćina, a onda je prošle godine prešao na Roberta de Nira koji u njegovom filmu „The Wizard of Lies“ igra „ponzi“ prevaranta Bernija Madofa.

Tandem Levinson-Paćino ponovo je u akciji ove godine sa HBO dramom „Paterno“ – pričom o seks skandalu koji je 2011. doveo u pitanje reputaciju čuvenog trenera američkog fudbala i njegov Univerzitet Pen Stejt.

Čupkanje tema

Kratko podsjećanje: trener Džo Paterno imao je status sveca u Pen Stejtu prije nego što je njegov pomoćnik Džeri Sanduski optužen za seksualno zlostavljanje 52 dječaka. Šezdeset jedna godina karijere i rekordnih 409 pobjeda nijesu značile ništa kada je rođena sumnja da je osamdesetčetvorogodišnji Džo Pa znao što radi njegov kolega.

Levinsonov film prati dva i po mjeseca Paternovog života, od podizanja optužnice protiv Džerija, do smrti od kancera u januaru 2012. godine. Struktura je više nego diskutabilna. Scenario Debre Kan i Džona Si Ričardsa više podsjeća na draft sa skiciranim, neizbrušenim dijalozima nego na kompletan tekst. Glumačka ekipa sa Paćinom na čelu je odlična, ali ne mogu da urade ništa sa papirnatim likovima. Levinson kao da ne zna što da radi sa tako sočnom, opasnom temom. Od svega nešto čupka i sve ostavlja nedovršeno – od drame porodice Paterno, do ostrašćene reakcije najvećih Džoovih fanova.

Kameo negativac

Režiser se bavi Sarom Ganim, lokalnom reporterkom koja je dobila Pulicerovu nagradu za izvještavanje o skandalu, ali nedovoljno da izgradi ubjedljivu sliku o neiskusnim reporterima koji imaju smjelosti da zagrizu tako teške teme. Uvodi u priču i prvog mladića koji je prijavio zlostavljanje, ali propušta šansu da napiše esej o teškoćama sa kojima se suočavaju žrtve ovakvih skandala u malim sredinama.

Levinson je tobož fokusiran na licemjerstvo čelnika institucija koji u momentima krize bježe sa broda koji tone, ali ne uspijeva da zakuca kao što to radi Tom Mekarti u drami „Spotlight“. Kroz prikaz bijesnih reakcija fanova i slijepog obožavanja Paterna apsolutno propušta šansu da pokaže koliko idolizovanje sportista i ostalih zvijezda može da bude pogubno.

I konačno i ne najmanje važno: glavni počinilac zločina sveden je na kameo ulogu (!?). Sanduski se pojavljuje samo u flešbekovima u kojima progoni Džoa sa osmijehom đavola koji zna da se izvukao sa zločinom. Jasno je da Levinsona najviše zanima Paternov flegmatični karakter i razlozi zbog kog je postao antijunak sopstvenog života, ali nije izgradio dovoljno jaku priču da bi opravdao izostanak glavnog negativca.

02-paterno

Šekspirovski lik

Da Levinson nije imao Paćina, ovaj film bi bio negledljiv. No, zahvaljujući njegovoj glumi priča o padu Džoa Paterna djeluje kao šekspirovska tragedija. Neponovljivi glumac nema nijedan „grlati“ momenat kao u filmovima „Scent of a Woman“ (1992) i „...And Justice for All“ (1979), ali to ne smeta njegovom tihom liku da zagospodari svakim kadrom.

Paćinov Paterno je mnogo više Majkl Korleone nego poručnik Frenk Slajd: najtankoćutnije emocije ne izražavaju se podizanjem glasa, već izgubljenim pogledom i trudnim tišinama. Upravo zbog toga imate utisak da je film od 105 minuta zapravo jedan velika, produžena scena umiranja čovjeka koji je izdahnuo dva i po mjeseca prije smrti – iste noći kada mu je rečeno da je izgubio posao kom je posvetio 61 godinu.

Veliki Al već sada može da počne da priprema govore za uručenje Emija i Zlatnih globusa. Ove godine su njegovi i ničiji više. I još nešto... Ako se nervirate zamišljajući kakav je ovo film mogao da bude, da je Brajan de Palma ostao u režiserskoj stolici, a Džon Kerol Linč u ulozi Džerija Sanduskog, utješite se formulom koju nam je otkrio Levinson. Ako ne znaš što da radiš sa vrhunskom temom, pozovi Paćina. Blistavi Al učiniće tvoj film mnogo boljim nego što jeste.

Ocjena: 6/10

Režija: Beri Levinson Uloge: Al Paćino, Rajli Kiou, Ani Paris, Keti Bejker, Greg Granberg, Džim Džonson Trajanje: 105 min

FOTO: vox.com

Portal Analitika