Društvo

Drašković: Nijesam prekršio nijedan zakon i neću dati ostavku

 Grupa nevladinih organizacija podnijela je juče Skupštini Crne Gore inicijativu za pokretanje postupka za razrješenje člana Savjeta Radio Televizije Crne Gore Mima Draškovića zbog, kako su naveli, javnog političkog djelovanja, a on im je poručio da ostavku na funkciju neće dati, jer nije prekršio zakone na koje se pozivaju te organizacije.



Drašković: Nijesam prekršio nijedan zakon i neću dati ostavku
PobjedaIzvor

U saopštenju koje je medijima proslijeđeno iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora naveli su da je Drašković javno podržao jednog predsjedničkog kandidata na promotivnom skupu u Bijelom Polju, čime je, kako tvrde, povrijedio odredbe Zakona o sprečavanju korupcije koje se odnose na sprečavanje interesa i ograničavanja u vršenju javne funckije.

ZAKON U inicijativi koju su podnijele 22 NVO piše da je Zakonom o sprečavanju korupcije propisano da je javni funkcioner dužan da funkciju obavlja na način da javni interes ne podredi privatnom, ne izazove sukob interesa i da sukob interesa u obavljanju javne funkcije postoji kada privatni interes javnog funkcionera utiče ili može uticati na nepristrasnost javnog funkcionera u obavljanju javne funkcije. Navode da shodno Zakonu o nacionalnom javnom emiteru Savjet RTCG zastupa interes javnosti i analizira i odlučuje u vezi sa kršenjem programskih principa utvrđenih zakonom i programskim dokumentima i nalaže odgovarajuće mjere direktoru Radija Crne Gore i Televizije Crne Gore.

- Davanjem političke podrške predsjedničkom kandidatu Drašković je javni interes u kome mora obavljati funkciju člana Savjeta RTCG podredio privatnom interesu da kandidat kome daje podršku pobijedi na predsjedničkim izborima - piše u inicijativi. Privatni interes kroz podršku jednom predsjedničkoim kandidatu, kako se ocjenjuje, utiče i može uticati na njegovu nepristrasnost u obavljanju funkcije člana Savjeta RTCG.

Oni su kazali i da je Drašković kao javni funckioner bio dužan da Agenciji za sprečavanje korupcije prijavi sumnju o postojanju sukoba interesa i zatraži mišljenje da li je time što je javno podržao jednog kandidata izazivao sukob interesa. Podnosioci inicijative ukazali su da shodno zakonskim nadležnostima Savjet RTCG odlučuje o prijavama u vezi sa kršenjem programskih principa utvrđenih zakonom i programskim dokumentima, uključujući i prijave koju bi podnio predsjednički kandidat koga podržava ili drugi kandidati kojima ne daje podršku,

nakon čega Savjet daje obavezujuće naloge direktoru Radija i Televizije.

SLOBODAN GRAĐANIN - Tako bi Drašković, na osnovu nadležnosti koje ima kao član Savjeta RTCG da odlučuje o prijavama kandidata kojeg je javno podržao ili koje nije, mogao da dođe u sukob interesa i omogući donošenje odluke u privatnom interesu - navodi se u inicijativi. Drašković je za Pobjedu rekao da nije prekršio nijedan od zakona koje pominju ove nevladine organizacije i da je on „regularni i slobodni građanin Crne Gore, koji poštuje pravila i zakone države u kojoj živi“.

 - Ovim i svim drugim dušebrižnicima ili pretendentima na moje mjesto u Savjetu RTCG mogu da poručim da ću ići gdje hoću, sa kim hoću i kada hoću. Kao član Javnog servisa račune ću polagati samo građanima ili ako sam bilo čime i na bilo koji način prekršio zakon onda nadležnom sudu - onako kako to Zakon propisuje, a ne raznim samozvanim ekspertima, analitičarima i međunarodnim tužibabama - kazao je Drašković. 

Portal Analitika