Politika

MUP: Ažurno i pravovremeno obavještavamo o promjenama u biračkom spisku

Povodom navoda dijela NVO sektora da birači na predstojećim izborima neće znati gdje mogu da glasaju zbog velikog broja promjena u biračkom spisku, oglasilo se Ministarstvo unutrašnjih poslova.
MUP: Ažurno i pravovremeno obavještavamo o promjenama u biračkom spisku
Izvor

''O svakoj promjeni u biračkom spisku koja se odnosi na upis birača - izmjenu, dopunu ili ispravku nekog podatka o biraču, ili o promjeni biračkog mjesta na kojem birač glasa- Ministarstvo unutrašnjih poslova, u skladu sa Zakonom, pisanim putem obavještava birača o izvršenoj promjeni. Takođe, Ministarstvo unutrašnjih poslova je za predstojeće predsjedničke izbore, posredstvom Pošte Crne Gore, uputilo pozive građanima u kojima je navedeno biračko mjesto, adresa biračkog mjesta, kao i broj pod kojim je birač upisan u birački spisak''- navedeno je u saopštenju MUP-a.

 

U cilju informisanja birača, MUP je, podsjećaju, uspostavio i portal www.biraci.me, kao i call centar sa jedinstvenim brojem 19820, koji je besplatan i dostupan za sve korisnike mobilne i fiksne telefonije u Crnoj Gori.

 

''Posredstvom ovih servisa građani mogu provjeriti da li su upisani u birački spisak i na kojem biračkom mjestu glasaju. Uvid u činjenicu upisa u birački spisak građani mogu izvršiti i lično, uz važeću ličnu kartu ili putnu ispravu (pasoš), svakog radnog dana u prostorijama područnih jedinica i filijala za građanska stanja i lične isprave''- pojašnjavaju iz MUP-a.

 

Ministarstvo je, kako zaključuju, preduzelo je sve aktivnosti, u dijelu svoje nadležnosti, u skladu sa zakonskim propisima, u cilju tačnog i pravovremenog informisanja građana o nastalim promjenama u biračkom spisku.

 

Podsjetimo, MANS je jutros saopštio da je u biračkom spisku izvršen veliki broj promjena koje ne mogu biti adekvatno provjerene.

 

''Ministarstvo unutrašnjih poslova izvršilo je 211,5 hiljada izmjena u biračkom spisku, od kojih se više od 100 hiljada odnosi na promjene biračkih mjesta građana koji nisu mijenjali adresu stanovanja, niti prebivalište.

 

U biračkom spisku za predsjedničke izbore izvršen ogroman broj promjena podataka o biračima koje ne mogu biti adekvatno provjerene zbog novih zakonskih rješenja kojima je ograničena mogućnost kontrole izbornog procesa''-ssaopštili su iz MANS-a.

 

MUP je od prošlih predsjedničkih izbora do danas izvršilo 211.552 izmjene u biračkom spisku koji sada ima ukupno 533.113 upisanih birača.

 

„Preko 100 hiljada izmjena se odnosi na promjene biračkih mjesta građana koji nisu mijenjali adresu stanovanja, niti prebivalište“, rekli su iz MANS-a.

 

To, kako su naveli, znači da će ogroman broj građana glasati na drugim biračkim mjestima, iako nisu mijenjali mjesto stanovanja.

Portal Analitika