Marketing

M:TEL Digitalna fabrika osnažila domaću startap zajednicu

M:tel digitalna fabrika za svega pola godine postojanja postala je srce digitalne zajednice Crne Gore. Od otvaranja M:tel digitalne fabrike, koje je bilo 20. septembra prošle godine do danas, organizovano je preko 50 događaja saopštila je „Pobjedi“  PR M:tel digitalne fabrike Bojana Maraš. 
M:TEL Digitalna fabrika osnažila domaću startap zajednicu
Pobjeda
PobjedaAutor
PobjedaIzvor

Maraš je naglasila da je tematika događaja bila široka, pa su posjetioci mogli da čuiju predavanja o startapovima, berzanskom trgovanju kao i 3D štampi, robotici i slično.

- Od 50 događaja koji su održani u Mtel digitalnoj skoro 20 su bili MeetUpovi, zatim desetak panela diskusija, organizovane su takođe i radionice info sesije te startapvikendi. Predavači su uglavnom bili regionalni eksperti  u digitalnoj sfeti te je njihovo iskustvo dobro došlo lokalnim freelancerima i preduzetnicima.  Cilj M:tel digitalne fabrike je traganje za novim idejama i ljudima koji su spremni da pokrenu sopstveni tehnološki biznis i freelancerima koji traže inspirativan prostor u kome će stvarati. Kompanija M:tel će biti eventualni partner za promociju, distrubuciju kao i ulaganje u najbolje projekte.  Dakle, ukoliko se uklopi u strateške pravce razvoja M:tel je potencijalno zainteresovan da investira u dalji razvoj tog proizvoda – kazala je Maraš.

bojana-maras-m-tel-digitalna-fabrika

Predavanja u M:tel digitalnoj fabrici održali  su između ostalih Vanja Vulić jedan od osnivača NVO Digitalizuj. Me, zatim stručnjak za kriptovalute i blockchain tehnologiju Aleksandar Matanović, regionalni ekspert u polju komunikacija Relja Dereta, zatim izvršni direktor ICT HUB-a iz Beograda Kosta Andrić, ekpert za digitalnu transformaciju Senad Kulenović i mnogi drugi. Organizovani su i kursevi robotike i 3D štampe za djecu od osam do 12 godina, a u junu će biti organizovana i školica robotike za djecu.

M:tel digitalna fabrika želi da ojačaja crnogorsku digitalnu zajednicu tako da je za sve događaje koji su bili organizovani ulaz  bio besplatan.

- Imajući u vidu da nam je u toku i promotivni period freelanceri takođe mogu koristiti besplatno naš prostor. Za šest mjeseci kroz M:tel digitalnu fabriku prošlo je na stotinu freelancera od kojih je pored domaćih bilo freelancera iz SAD-a, Rusije, Poljske, Izraela, Rumunije.  Želimo da M:tel digitalna fabrika bude mjesto na kome ćemo zajedno stvarati, poigravati se sa novim tehnologijama, učiti jedni od drugih, razmjenjivati ideje i iskustva i na taj način osnažiti IT i startap zajednicu u Crnoj Gori – saopštila je PR M:tel digitalne fabrike.

m-tel-digitalna-fabrika

Ona naglašava da je jako bitan segment M:tel digitalne fabrike i coworking prostor.

- Već odabirom lokacije pokazali da želimo da ozbiljno doprinesemo razvoju koncepta coworkinga u Crnoj Gori. Sam concept coworkinga ne predstavlja samo dijeljenje radnog prostora sa nekim već ima mnogo dublje značenje odnosno predstavlja stvaranje kreativne , nove radne sredine u kojoj ljudi mogu dijeliti ideje, sarađivati i na taj način širiti svoje poslovanje i dovesti svoj proizvod do savršenstva. Jako smo ponosni što je naš coworking prostor jako brzo zaživio i okupio crnogorsku startap scenu.  Moderno opremljen i jako inspirativan prostor nalazi se u strogom centru grada, u Ulici Vuka Karadzića  a na tri nivoa posjeduje sve što je potrebno za kreativan i prije svega uspješan rad dakle od tihe zone za rad do prostorija za sastanke , zone za MeetUpove pa sve do sobe za razonodu odnosno našeg playroom-a – navela je ona.

Maraš naglašava da je M:tel digitalna fabrika svoj razvojni put počela sa Startap akademijom, prvom akademijom tog tipa održanoj u Crnoj Gori.

-Naša prva startap akademija, koja je nedavno završena brojala je 21 tim. Njihove ideje su bile raznovrsne, od aplikacije koja je predviđena za pomoć ljudima iz Crne Gore koji odu u inostranstvo da traže posao pa do aplikacije koja služi za promociju i umrežavanje sportista. Razvovrsne i originalne ideje su zaista optimistične i pokazuju da u Crna Gora ima potencijala da u svijetu startapa učini mnogo – saopštila je Maraš.

Ona je naglasila da je M:tel prvi telekomunikacioni operator u regionu koji je otvario ICT Hub za Startup kompanije.

dobitnici-nagrada-m-tel-digitalne-fabrike

Izabrani finalisti Startap akademije

Maraš navodi da je M:tel digitalna fabrika prije desetak dana izabrala troje finalista koje su od M:tela dobili vrijedne nagrade i samim tim postali su potencijalni partneri za investiciju.

- Izabrani timovi su startap pod nazivom „Kukica“ koji predstavlja svojevrsan online shop odnosno mjesto gdje svi balkanski kreativci mogu da kače svoje rukotvorine.  Drugoizabrani tim je vezan za poljoprivredu i njegov naziv je  „Tech u poljoprivredi“. Cilj ovog projekta je umrežavanje poljoprivrednika kao i primjena modernih tehnologija u poljoprivredi. Takođe, nagradu je dobila i ekipa okupljena oko startapa „City Beep“ čija aplikacija omogućava pronalazak zanimljivih lokacija u gradu kao i njihovo rezervisanje. Nakon ljeta biće organizovana druga Startap akademija M:tel digitalne fabrike tako da timovi imaju cijelo ljeto da osmisle ideje, okupe timove, dakle da kreiraju, osmisle i što je najvažnije profitiraju - zaključila je ona.

 

Portal Analitika