Abiznis

U registru 253 ugovora o koncesijama

Komisija za koncesije podnijela je izvještaj o radu za prošlu godinu, koji je Vlada razmotrila na jučerašnjoj sjednici.
U registru 253 ugovora o koncesijama
Izvor

Kako se navodi u izvještaju, nadležnost komisije, između ostalog, je da rješava po prigovorima učesnika u postupku davanja koncesija, koji se odnose na vrednovanje i rang listu ponuđača i donosi odluke po njima, vodi registar ugovora o koncesijama,  odobrava sprovođenja postupka produženja roka davanja koncesije ili proširenja prostora za obavljanje koncesione djelatnosti, kao i odobrava sprovođenje postupka davanja koncesije pratećih mineralnih sirovina na odobrenom eksploatacionom polju, bez sprovođenja postupka javnog nadmetanja iz člana 20 ovog zakona, kao i da donosi poslovnik o svom radu i vrši druge poslove utvrđene zakonom.

 

Za postupanje po prigovorima učesnika u postupku davanja koncesija propisano je da komisija ispituje da li je tenderska komisija izvršila ispravno vrednovanje ponuda i

rangiranje ponuđača i da li je tenderska komisija pravilno primijenila kriterijume za vrednovanje ponuda i rangiranje ponuđača.

 

Ako Komisija utvrdi da je došlo do povrede postupka ili da nijesu pravilno primijenjeni kriterijumi, rang lista tenderske komisije vraća se tenderskoj komisiji radi otklanjanja utvrđenih nepravilnosti.

 

Odluke koje donosi Komisija su konačne i protiv njih se može voditi upravni spor.

 

Koncesije se daju na osnovu javnog oglasa. Postupak javnog nadmetanja i izbor ponuđača, po javnom oglasu, sprovodi ad hoc tenderska komisija koju imenuje nadležni organ za predmetnu oblast na koju se koncesija odnosi.

 

Komisija za koncesije je radila na ažuriranju Registra ugovora o koncesijama. U periodu od 1. januara 2017. godine do 15. marta 2018. godine u Registar ugovora o koncesijama unešeno je 18 novih ugovora i 16 izmjena ugovora. Registar sadrži 253 ugovora o koncesiji zaključno sa 15.martom 2018. godine.

 

Komisija za koncesije je lani razmatrala prigovor konzorcijuma „Visso“ d.o.o. Danilovgrad i Marble & Stone srl, Italija, izjavljen na rang listu ponuđača za

dodjelu ugovora o koncesiji za eksploataciju mineralnih sirovina arhitektonsko-građevinskog (ukrasnog) kamena i tehničko-građevinskog kamena sa ležišta „Visočica“ Opština  Danilovgrad. Rang listu je utvrdila komisija obrazovana rješenjem Ministarstva ekonomije.

 

Komisija za koncesije je Ministarstvu ekonomije dostavila prigovor i pribavila odgovor. Nakon razmatranja Komisija za koncesije je odbila prigovor konzorcijuma. Komisija za koncesije je utvrdila da je Tenderska komisija u postupku kontrole ispunjenosti kriterijuma za izbor najpovoljnije ponude pravilno utvrdila činjenično stanje, te pravilno provela postupak, što u konačnom osporenu rang listu ponuđača za ležište „Visočica“ Opština Danilovgrad čini ispravnom.

 

Komisija za koncesije je utvrdila da je Tenderska komisija pravilno utvrdila činjenično stanje i na pravilno utvrđeno činjenično stanje pravilno primijenila odredbe Zakona o koncesijama, odnosno da je pravilno utvrdila da ponuđač Konzorcijum „Visso“ d.o.o. Danilovgrad i Marble & Stone srl, Italija nije podoban da učestvuje na javnom nadmetanju za davanje koncesija.

 

Komisija za koncesije je odobrila sprovođenje postupka produženja roka Ugovora o koncesiji za eksploataciju nemetalične mineralne sirovine tehničko-građevinskog kamena iz ležišta „Rudine“ (Nalježići), opština Kotor.

 

Koncesionar „Tujko“ d.o.o. iz Kotora podnio je Ministarstvu ekonomije zahtjev za produženje ugovora o koncesiji za eksploataciju nemetalične mineralne sirovine tehničko-građevinskog kamena iz ležišta „Rudine“ (Nalježići) opština Kotor broj 01-9285 od 02.11.2007. godine.

 

Postupajući po zahtjevu imenovanog pravnog lica Ministarstvo ekonomije obrazovalo je komisiju koja je procijenila opravdanost zahtjeva za pokretanje postupka produženja roka davanja koncesije, kao i ispunjenost zakonskih uslova za produženje roka davanja koncesije.

 

Nakon izvršenog uvida u predmetni zahtjev i dostavljenu dokumentaciju, komisija je sačinila Izvještaj o ocjeni opravdanosti zahtjeva pravnog lica „Tujko“ d.o.o. za produženje ugovora o koncesiji za eksploataciju nemetalične mineralne sirovine tehničko-građevinskog kamena iz ležišta „Rudine“ (Nalježići), opština Kotor.

 

U izvještaju komisije se navodi da, shodno prethodno iznešenom, komisija smatra da su se stekli uslovi za sprovođenje postupka za produženje ugovora o koncesiji za eksploataciju nemetalične mineralne sirovine tehničko-građevinskog kamena iz ležišta „Rudine“ (Nalježići), opština Kotor i stoga se predlaže Komisiji za koncesije Vlade Crne Gore da odobri sprovođenje postupka produženja roka davanja predmetne koncesije, bez sprovođenja javnog nadmetanja.

 

Na osnovu dostavljenog izvještaja, zahtjeva stranke i ostalih spisa predmeta, a nakon uvida u dostavljenu dokumentaciju Komisija za koncesije je našla da su ispunjeni svi zakonski uslovi za davanje odobrenja za sprovođenje postupka produženja roka.

 

Komisija za koncesije je odobrila sprovođenje postupka produženja roka ugovora o koncesiji za eksploataciju nemetalične mineralne sirovine tehničko-građevinskog kamena iz ležišta „Darza“, opština Ulcinj.

 

Koncesionar „Euromix Beton“ d.o.o. iz Bara podnio je Ministarstvu ekonomije zahtjev za produženje Ugovora o koncesiji za eksploataciju nemetalične mineralne sirovine tehničkograđevinskog kamena iz ležišta „Darza“ opština Ulcinj. Postupajući po zahtjevu koncesionara Ministarstvo ekonomije obrazovalo je komisiju koja je procijenila opravdanost Zahtjeva za pokretanje postupka produženja roka davanja koncesije, kao i ispunjenost zakonskih uslova za produženje roka davanja koncesije.

 

Nakon izvršenog uvida u predmetni zahtjev i dostavljenu dokumentaciju komisija je sačinila izvještaj o ocjeni opravdanosti zahtjeva pravnog lica „Euromix Beton“ za produženje ugovora o koncesiji za eksploataciju nemetalične mineralne sirovine tehničkograđevinskog kamena iz ležišta „Darza“, opština Ulcinj. 

 

U izvještaju komisije se navodi da komisija smatra da su se stekli uslovi za sprovođenje postupka za produženje ugovora o koncesiji za eksploataciju nemetalične mineralne sirovine tehničko-građevinskog kamena iz ležišta „Darza“ opština Ulcinj i stoga se predlaže Komisiji za koncesije Vlade Crne Gore da odobri sprovođenje postupka produženja roka davanja predmetne koncesije, bez sprovođenja javnog nadmetanja.

 

Na osnovu dostavljenog izvještaja, zahtjeva stranke i ostalih spisa predmeta Komisija za koncesije je našla da su ispunjeni svi zakonski uslovi za davanje odobrenja za sprovođenje postupka produženja roka.

 

Predsjednik Komisije za koncesije je mr Darko Konjević, a članovi su Vesna Vujačić, dr Milutin Korać, Goran Dašić, Nebojša Krstajić, Zoran Vulević, Miomir Vujačić, Jovica Petričević i Milena Jovetić.

Portal Analitika