Društvo

FOTO: Crna Gora dobila prvi od tri vojna helikoptera

Crna Gora dobila prvi od tri višenamjenska helikoptera. Helikopter je jedan od tri koja je Crna Gora kupila od  američke kompanije "Bell helicopters" u okviru plana modernizacije Vojske Crne Gore.

FOTO: Crna Gora dobila prvi od tri vojna helikoptera
Portal AnalitikaIzvor

Za nabavku helikoptera ranije je potpisan ugovor Vlade i i Kanadske privredne korporacije.

Riječ je o tipu Bell 412 EP, dok će ostala dva, još snažnijih performansi, sa oznakom 412 EPI, stići kasnije tokom godine.

„Ono što smo obećali i ispunjavamo! Sa nabavkom tri helikoptera, koju smo ugovorili sa kanadskom Vladom i kompanijom Bell, značajno pospješujemo sposobnosti i kapacitete ne samo Vazduhoplovstva i Vojske Crne Gore, već i cjelokupne države. Jer, novi helikopteri neće služiti samo u vojne, već i u civilne svrhe“, kazao je ministar odbrane, mr Predrag Boškovićtokom simbolične ceremonije primopredaje helikoptera.

2018-04-13-docek-prvog-bell-helikoptera-010

Primopredaji helikoptera prisustvovao je i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Ilija Daković, komandant Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore, potpukovnik Nenad Pavlović, ali i više predstavnika kompanije „Bell“ i Kanadske privredne korporacije (Canadian Commercial Corporation).        

Helikopter je iz Praga, gdje je sastavljen nakon što je dopremljen rastavljen iz Amerike, dovezao kapetan Darko Pavlović, jedan od četvorice pilota Vazduhoplovstva Crne Gore koji su već završili obuku za helikoptere Bell 412 EPI i EP na Akademiji za obuku na Bell helikopterima u Fort Vortu (Fort Worth) u Teksasu, blizu Dalasa.   

2018-04-13-docek-prvog-bell-helikoptera-027
Ovi helikopteri su namijenjeni za prevoženje putnika, medicinske evakuacije, traganje i spasavanje, transport tereta, gašenje požara, operacije na malim i ograničenim niskim visokim terenima, ali i nadzor granice.2018-04-13-docek-prvog-bell-helikoptera-031

Uz pilota, oni mogu da prime do 14 putnika, stoji na sajtu kompanije. 

2018-04-13-docek-prvog-bell-helikoptera-019

 

Portal Analitika