Preduzetništvo

Od očeve ušteđevine napravili višemilionsku fabriku peleta

Preduzetnik Predrag Kljajević u svom preduzeću Bekom Co čuva godinama dugu tradiciju poslovanja.
Od očeve ušteđevine napravili višemilionsku fabriku peleta
Danica Jovanović
Danica JovanovićAutor
Dnevne novineIzvor

Ideja za pokretanjem kompanije koja za osnovnu djelatnost ima proizvodnju peleta, kako govori za Dnevne novine, rodila se u razgovoru sa ocem i bratom. Motiv je, zapravo, bio u gašenju državnih kombinata 90-ih godina.

"Takva situacija je ponudila prostor za nove ideje i ekonomičnije i produktivnije načine proizvodnje. Uvidjeli smo da su tržištu potrebni dobavljači građevinskog materijala za krovne konstrukcije, kao i fabrike za proizvodnju namještaja, a s obzirom da se pojavila velika količina sirovine koja nije bila za dalju tehničku obradu, te je završavala u fabrikama zemalja iz okruženja, došli smo na ideju da tu sirovinu pretvorimo u finalni proizvod veće vrijednosti - pelet", objašnjava Kljajević.

On 2002. godine sa ocem i bratom u Bijelom Polju pokreće preduzeće Bekom Co, čiji je kapital danas višemilionski.

"Bliže procjene nijesmo radili, jer se još nalazimo u fazi investicija", kazao je Kljajević, čija je porodica posao počela skromnim sredstvima i odlučno, u maloj pilani u selu Bliškovo.

"Očeva ušteđevina je bila naše početno sredstvo. Za aranžman sa Inevsticiono razvojnim fondom (IRF) smo se tek kasnije odlučili, nakon izgradnje kompletne infrastrukture fabrike", priča Kljajević, objašnjavajući da su kredit IRF-a uzeli dva puta i to za opremu i mašine za proizvodnju peleta u vrijednosti od 600. 000 eura i drugi od 100.000 eura za mašinu za pripremu biomase.

Sljedeći korak, kako najavljuje, je otvaranje pogona za proizvodnju pločastih materijala i ploča od masiva.

"I u tom dijelu planiramo da napravimo aranžman sa IRF-om, jer nas za njih vezuje isključivo uspješna saradnj", tvrdi Kljajević.

Na pitanje našeg lista da li se, osim kod IRF-a, kreditno zadužio i kod drugih finansijskih institucija, Kljajević navodi da su jedino korišćeni kratkoročni krediti za nabavku sirovine u trajanju od godinu.

"Brzinom izdavanja kredita smo zadovoljni, ali ne i kamatnim stopama, jer su previsoke",  kazao je naš sagovornik. 

fabrika-peleta-irf-predrag-kljajevic

Početkom maja obučiće nove radnike

Prema riječima Kljajevića, u Bekomu se trenutno obučava 16 radnika.

"Za puštanje u rad novog pogona u maju pripremamo 16 novih radnika koji će nastaviti obuku dva mjeseca nakon što proizvidnja otpočne. Takođe, angažovaćemo još četiri radnika za pripremu biomase", kazao je Kljajević.

Njegova kompanija trenutno ima 44 zaposlenih, među kojima su četiri člana porodice.

 

Izbjegli veće probleme u poslovanju

Uprkos tome što su se 2008. i 2009. godine javljali problemi slabe finansijske moći kupaca, Kljajevićeva kompanije nije imala težih perioda u poslovanju. Ipak, on navodi izvjesne biznis barijere.

"Tu mislim na dozvole za gradnju objekata, kao i dozvole za gradnju trafostanica. Proces dobijanja saglasnosti je dug, što je značajno uticalo na dinamiku izgradnje fabrike", ističe Kljajević.

Prema njegovim riječima, osim kvalitetne proizvodnje i zadovoljnog kupca, njima je na prvom mjestu etičko poslovanje. Stoga, sve obaveze prema državi, zaposlenima i dobavljačima izmiruju u predviđenim rokovima.

"Trudimo se da budemo odgovorni i profesionalni preduzetnici i da poslovanje uklapamo u pozitivne biznis kriterijume", zaključuje Kljajević.

irf-crna-gora

 

Portal Analitika