Crna hronika

Zbog organizovanog kriminala prijavljene 103 osobe

Specijalnom tužilaštvu prošle godine su, zbog krivičnog djela organizovani kriminal, prijavljene čak 103 osobe, što je 267,86 odsto više nego 2016, kada ih je bilo 28, navodi se u izvještaju Tužilaštva. 
Zbog organizovanog kriminala prijavljene 103 osobe
Dnevne novineIzvor

Kako se navodi u izvještaju, protiv 68 prijavljenih donijeta je naredba o sprovođenju istrage, dok su prijave protiv devet osoba ustupljene nadležnim tužilaštvima. Prošle godine su podignute optužnice protiv 109 osoba, pišu Dnevne novine.

“Protiv 99 osoba podignuta je optužnica poslije sprovedene istrage, 52 za organizovani kriminal, 14 za visoku korupciju, 11 za pranje novca, pet za terorizam, jedna za ratne zločine i 16 za ostala krivična djela. Protiv jedne osobe podignuta je neposredna optužnica i to za visoku korupciju, a protiv devet optužni predlog”, navodi se u izvještaju.

Uz neriješenu 61 optužbu iz ranijeg perioda, kod suda je u prošloj godini bilo optužbi protiv ukupno 170 osoba, što je 42,86 odsto više nego 2016.

“Postupajući po optuženjima specijalnih tužilaca, sud je prošle godine donio odluke protiv 60 osoba. Protiv 46 osoba presude su osuđujuće, dok su u odnosu na deset donijete oslobađajuće presude, a u odnosu na četiri odbijajuće”, navodi se u izvještaju.

Protiv 168 osoba su donijete naredbe o sprovođenju istrage u prošloj godini, što je više nego duplo u odnosu na 2016. godinu.

Portal Analitika