Abiznis

Provjera procjene imovine ,,Dakića“

Komisija procjenjivača koja je imovinu bivše fabrike „Radoje Dakić“ procijenila na 66,5 miliona eura moraće pred sudom da se izjasni da li je koristila Odluku o izmjenama i dopunama DUP-a Radoje Dakić, koju je Ustavni sud ukinuo polovinom prošle godine. Ukoliko jeste, biće potrebno utvrditi da li je to uticalo na visinu procjene. 
Provjera procjene imovine ,,Dakića“
PobjedaIzvor

Ovo je naložio Apelacioni sud, ukidajući presudu Privrednog suda kojim su odbijeni prigovori razlučnih povjerilaca na račun umanjenja vrijednosti imovine. Apelacioni sud smatra da obrazloženje prvostepenog suda da promjena DUP-a nema uticaja na prodaju imovine, nije u saglasnosti sa aneksom i izvještaja o procjeni.

- Prema Zakonu o uređenju prostora i izgradnji objekata DUP-om se određuje namjena nepokretnosti, a u konkretnom slučaju procjena je vršena imajući u vidu namjenu tih nepokretnosti, pa bi eventualne izmjene DUP-a mogle uticati na izvršenu procjenu, o čemu prvostepeni sud nije vodio računa – stoji u obrazloženju presude.

Povjerioci su preko advokatske kancelarije „Prelević“ ukazali da je spornom procjenom višestruko smanjena vrijednost imovine u odnosu na 2006. godinu. Prigovori advokatske kancelarije „Prelević“ odnosili su se na razliku od 50 hiljada metara kvadarata zemljišta u odnosu na prethodnu procjenu i cijenu kvadrata od 92 eura za zemljište predviđen za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, kulturu i školstvo u odnosu na 280 odnosno 330 eura po prethodnoj procjeni.

Stečajni sudija Blažo Jovanić je odbio ove prigovore, ukazujući da procjene iz ranijih sudskih postupaka nijesu obavezujuće.

Na prvi poziv za prodaju imovine po cijeni od 66,5 miliona eura nije se javio niko. U stečajnom postupku ukupno je priznato 80 miliona eura potraživanja.

Portal Analitika