Društvo

Backović: Reforma nije dobra

U osnovnim školama u Crnoj Gori neophodno je da se promijene nastavni planovi i programi i da se počne sa primjenom projekta cjelodnevnog boravka učenika kako bi obrazovanje bilo kvalitetnije, jer se reformom nije uradilo ništa dobro – ocjena je akademika Slobodana Backovića koji rukovodi odborom za obrazovanje Crnogorske akademije nauka i umjetnosti.
Backović: Reforma nije dobra
PobjedaIzvor

On je juče u CANU održao predavanje o promjenama u douniverzitetskom obrazovanju, a u fokusu su bile osnovne škole u našoj zemlji.

PLANOVI

Backović smatra da djeca u crnogorskim osnovnim, ali i srednjim školama nemaju funkcionalnog znanja, odnosno da ne umiju da primijene ono što nauče.

- Zabrinjavajuće je da je skoro polovina učeničke populacije nedovoljno funkcionalno pismena. Oni upisuju fakultete i završavaju ih, a kada se zaposle ne razumiju ono što rade. Čitaju, ali ne znaju što su pročitali - rekao je on.

Ukazao je na mnoge nedostatke reforme, za koju smatra da je urađena pogrešno i nepromišljeno.

- Promjenom nastavnog plana i predmetnih programa za osnovnu školu (2017) nedjeljni broj časova i predmetnih programa smanjen je za 10 odsto, s tim da je količina gradiva po jednom času ostala ista, ali nije postignuto rasterećenje učenika. Smanjen je broj časova iz svih predmeta, osim iz fizike, hemije, fizičkog, a kao obavezni ukinuti su građansko vaspitanje i nadgledano učenje koji su izvaredni predmeti. Ovakvom reformom učenici u Crnoj Gori u toku devetogodišnjeg školovanja nastavu pohađaju jednu godinu manje od učenika u zemljama OECD-a. Osim toga, naši 15-godišnjaci zaostaju dvije godine učenja u odnosu na prosjek OECD-a - istakao je Backović.

Govoreći o onome što bi trebalo promijeniti, ukazao je da se najveći efekti na postignuće učenika mogu dobiti uticajem na efektivnost nastavnika, opremljenost škola i rukovodioce škola.

- Preproručili smo im da osnaže nastavnike da više primjenjuju metode koje učenike osposobljavaju da znanja koriste u realnim situacijama – preporučio je Backović.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika