Društvo

Šehović učestvovao na Evroazijskom ekonomskom samitu

Na poziv Marmara Fondacije, ministar prosvjete Damir Šehović učestvovao je u radu 21. Evroazijskog ekonomskog samita koji se godišnje održava u aprilu, u Turskoj, Istanbul. Šehović je bio i jedan od predsjedavajućih na otvaranju Samita.
Šehović učestvovao na Evroazijskom ekonomskom samitu
Portal AnalitikaIzvor

Na ovogodišnjem skupu akcenat je bio na temama vezanim za tehnologiju i ekonomiju, ali i politiku i enegriju. Značaj učešća crnogorske delegacije je u razmjeni iskustava i sagledavanju narednih koraka u edukaciji, kao osnovi za razvoj ekonomije. 

Na marginama Samita Šehović je razgovarao o ključnim strateškim pravcima razvoja obrazovnih sistema zemalja učesnica, ali i o načinima povezivanja tehnologije i obrazovanja.

Evroazijski ekonomski samit organizuje se svake godine, a učestvuju predsjednici država i predstavnici vlada iz Evrope i Azije. Samit okuplja i veliki broj visokih državnih službenika, ekonomista, akademika, te predstavnike privatnog sektora. Kako je ljudski kapital ključni faktor ekonomskog prosperiteta, značaj učešća delegacije Ministarstva je prije svega u razmjeni iskustava u vezi sa globalnim izazovima, u kojima obrazovanje igra važnu ulogu. 

Marmara fondacija osnovana je osamdesetih godina i, između ostalog, ima za cilj unapređenje odnosa evropskih i azijskih zemalja. Pored istraživanja globalnih tema kao što su ekonomija i javna uprava, Fondacija se bavi i najaktuelnijim pitanjima od međunarodnog značaja, kroz publikovanje dokumenata i organizovanje konferencija.

Portal Analitika