Ostalo

Za pohvalu su aktivnosti Ministarstva sporta na razvoju školskog sporta

Direktor SZO (Svjetske zdravstvene organizacije) Kancelarije za prevenciju i kontrolu hroničnih oboljenja u Evropi Dr Joao Rodriguez Breda, pozdravio je aktivnosti koje Ministarstvo sporta od osnivanja realizuje na planu unaprjeđivanja svih segmenata sportske oblasti, naročito u  razvoju školskog, odnosno dječijeg sporta.
Za pohvalu su aktivnosti Ministarstva sporta na razvoju školskog sporta
Portal AnalitikaIzvor

Na sastanku ministra sporta Nikole Janovića sa Dr Bredom i šeficom SZO Kancelarije u CG Minom Brajović, upriličenom uoči Nacionalnog skupa “Gojaznost kod djece u CG, prilike i izazovi”. Dr Breda je ministru sporta predočio rezultate istraživanja SZO  prije formiranja Ministarstva sporta, koji pokazuju da su, kako je rekao, djeca u Crnoj Gori bila vrlo malo organizovano angažovana u  sistemu školskog sporta. U prilog tome i podatak da su, svaki peti i svaka deseta djevojčica u Crnoj Gori gojazni. 

“Ne mora svako da bude šampion, ali se mora proširiti baza sportista. Povećanjem baze, povećaće se  i broj fizički aktivne djece. Za pohvalu su aktivnosti Ministarstva sporta u oblasti školskog sporta, koje idu u pravcu organizovanijeg i masovnijeg uključivanja djece  u sistem sporta”- zaključio je direktor SZO Kancelarije za prevenciju i kontrolu hroničnih oboljenja u Evropi.

Dr Breda, ponudio je Janoviću podršku SZO u izradi Strategije o promociji fizičke aktivnosti i pozvao ga da kao ministar sporta predvodi multisektorsku saradnju u toj oblasti.

Ukazujući na rezultate mnogobrojnih istraživanja u svijetu, a i kod nas, koji pokazuju da pitanje gojaznosti kod djece,  zahtjeva ozbiljniji pristup i zajedničko djelovanje svih aktera u društvu, ministar Janović zahvalio je Dr Bredi na inicijativi SZO i dodao  da je sve što  Ministarstvo sporta radi  od samog svog formiranja, na fonu unaprijeđivanja svih segmenata sportske oblasti. 

mg-4097

,,Cilj nam je da  školski sport uzdignemo na veći, organizovaniji nivo, kako bi što veći broj djece uključili u sistem sporta. U tome će nam pomoći i novi zakon o sportu koji unosi značajne novine  u oblast  dječijeg sporta, zdravstvene zaštite sportista i sportske infrastrukture. Na taj način, doprinijećemo   izmedju ostalog, da  buduća istraživanja o gojaznosti djece u Crnoj Gori, ne budu zabrinjavajuća  poput posljednjeg”- poručio je ministar sporta.  

Šefica SZO Kancelarije  u CG Mina Brajović,  upoznala je ministra Janovića da je SZO podržala sprovodjenje nacionalnog istraživanja o gojaznosti u populaciji djece. Istraživanje je  ukazalo na, kako je  Brajović kazala, ,,magnitudu problema gojaznosti i sedentarni stil zivota mališana u Crnoj Gori”, te da je riječ o kompleksnom problemu koji trazi kompleksna rjesenja i  multisektorski pristup.

Brajović je podjestila da SZO krajem februara  2018. potpisala Dvogodisnji sporazum o saradnji sa Vladom Crne Gore, kojim je izmedju ostalog, planirana  podrška i u oblasti fizicke aktivnosti. 

Portal Analitika