Društvo

Predsjednički kandidati ne pominju LGBTIQ osobe

Predsjednički kandidati su se u javnim nastupima uzdržali od direktnog pominjanja LGBTIQ osoba ili tema koje se odnose na tu populaciju, zaključak je istraživanja pod naznazivom „Crnogorska LGBTIQ zajednica u očima predsjedničkih kandidata“.
Predsjednički kandidati ne pominju LGBTIQ osobe
Portal AnalitikaIzvor

Od ukupno sedam kandidata kojima je, LGBT Forum Progres dostavio upitnik odgovore su im proslijedili Mladen Bojanić, Dobrilo Dedeić, Milo Đukanović i Draginja Vuksanović. Do na pitanja Foruma nijesu odgovorili kandidati Hazbija Kalač, Marko Milačić i Vasilije Miličković.

U Izvještaju koji je uradio LGBT Forum Progres i LGBTIQ socijalni centar navodi se da su određeni kandidati tokom javnih obraćanja pozivali na poštovanje ljudskih prava, obuhvatajući i pobrojavajući većinu manjinskih i ugroženih grupa, pritom u potpunosti ignorišući LGBTIQ populaciju.

“Ovo uzdržavanje jasna je indikacija da se LGBTIQ osobe od strane predsjedničkih kandidata, ne samo ne prepoznaju kao potencijalno glasačko tijelo, već se, naprotiv, prepoznaju kao potencijalna prepreka i da mogu proizvesti gubitke određenih slojeva glasačkog tijela. Ovakav strah predsjedničkih kandidata dovodi do političkih kalkulacija, koje dovode do kretanja linijom manjeg otpora, odnosno isključivanja LGBTIQ osoba iz javnog diskursa“, navodi se u Izvještaju.

Analizom programa predsjedničkih kandidata, primjećeno je da nijedan nije uvidio važnost obrazovanja kao proaktivnog načina djelovanja na smanjenje društvene marginalizacije manjinskih grupa, uključujuči i LGBTIQ zajednicu.

“Dodatno primjetno je da nijedan predsjednički kandidat u sklopu svog programa, odnosno javnih izlaganja, nije tretirao tematiku vršnjačkog nasilja, kojem su mladi pripadnici LGBTIQ zajednice posebno podložni“, navodi se u Izvještaju.

Istraživački tim je prilikom analize kampanja uočio da nije bilo otvorenih i javno autovanih LGBTIQ osoba u samim kampanjama, bilo direktno, bilo kroz promotivne spotove, ili u bilo kojoj drugoj formi angažovanja u kampanjama.

„Ovim se takođe uviđa i dalje prisutan, već pomenuti otklon političkih partija, struktura i asocijacija da omoguće direktnu participaciju LGBTIQ osoba u politici. Sama činjenica da tri od ukupno sedam kandidata uopšte nisu dostavili svoje odgovore ukazuje na nespremnost političkih lidera za uključenje LGBTIQ osoba, kako u politički diskurs, tako i u javni život u Crnoj Gori“, pokazalo je istraživanje Foruma progres.

Od svih analiziranih programa, LGBTIQ osobe se direktno pominju samo u jednom slučaju u pozitivnom smislu, dok se u programu jednog političkog kandidata LGBTIQ vezana tematika pominje u negativnom kontekstu, odnosno u kontekstu zabrane ili ograničavanja prava LGBTIQ zajednice.

“U dodatnom medijskom obraćanju jednog predsjedničkog kandidata pominje LGBTIQ vezana tematika i osobe se takođe pominju u negativnom kontekstu. U sklopu analize ostalih kandidata nema pominjanja LGBTIQ osoba u direktnom kontekstu“, stoji u Izvještaju Foruma progres.

Nadaju se da će ovo istraživanje i sveukupan izvještaj biti ne samo korisna alatka svim LGBTIQ osobama u Crnoj Gori prilikom njihovog odabira kandidata na izborima, ali i podsjetnik da se inkluzivno društvo ne može graditi bez punopravnog učešća svih građana.

Nacionalno istraživanje „Crnogorska LGBTIQ zajednica u očima predsjedničkih kandidata“ i prateći istraživački Izvještaj su podržani od strane organizacije ILGA-Europe, u sklopu njihovog Creating Opportunities programa.

“Mišljenja, ocjene, zaključci i iznesene preporuke su djelo autora, i ne odražavaju obavezno zvanične stavove donatora“, navodi se u istraživanju.

Portal Analitika