Abiznis

Proizvodnja pšenice zadovoljava svega dva odsto godišnje potrošnje

Proizvodnja pšenice u Crnoj Gori je neznatna svega 2.353,8 tona i zadovoljava oko 2% od ukupne godišnje potrošnje od 97.702 tona ovog proizvoda, pokazuje Vladin Plan interventnih nabavki u uslovima ozbiljnih poremećaja na tržištu.
Proizvodnja pšenice zadovoljava svega dva odsto godišnje potrošnje
Portal AnalitikaIzvor

U Planu se navodi da se  ostale bilansne količine za domaće prerađivačke kapacitete moraju obezbijediti nabavkama iz uvoza.

„Prerađivački i skladišni kapaciteti za proizvodnju brašna u Crnoj Gori su „Nikšićki Mlin“-Nikšić (sa kapacitetom oko 60.000 t na godišnjem nivou), Žitopromet („Jastreb“)-  Spuž i Montemlin „Šajo“, koji mogu pokriti oko 80% potreba tržišta, uz uslov da se sirovina za njihovu preradu pravovremeno obezbijedi“, konstatuje se u Planu.

Po istoj metodologiji moguće je, u zavisnosti od procjene stanja u trenutku donošenja Odluke Vlade o proglašenju postojanja ozbiljnih poremećaja na tržištu, specificirati i druge robe i smatrati ih sastavnim dijelom Plana.

„Zasijane površine u 2017.godini, uzimajući proljećnu i jesenju sjetvu pod pšenicom iznose 678 hektara.  S obzirom da su pšenica i brašno supstituti, u zavisnosti od procjene mogućnosti nabavke pšenice i brzog organizovanja mljevenja, zavisiće u kojoj proporciji će se pristupiti nabavci pšenice, odnosno brašna, u okviru interventnog Plana nabavki za zadate veličine“, zaključuje se u Planu interventnih nabavki.

Portal Analitika