Crna hronika

Bulatović smijenjen zato što nije spriječio bjekstvo ubice

Mijomir Bulatović, šef Odsjeka za prikrivene isljednike u Sektoru kriminalističke policije, suspendovan je jer nije reagovao kada je osumnjičeni Marko Jovanović 31. marta ubio Miloša Šakovića i Radivoja Jovanovića u lokalu "Forum“ u centru Podgorice. Njega je suspendovao šef kriminalističke policije Enis Baković četiri dana nakon zločina.
Bulatović smijenjen zato što nije spriječio bjekstvo ubice
PobjedaIzvor

Bulatović je u lokalu "Forum“ sjedio sa kolegom D.J. iz službe obezbjeđenja predsjednika Skupštine Crne Gore, koji takođe nije reagovao. Utvrđeno je da je D.J. bio sa djetetom, tako da on neće biti smijenjen. Prema saznanjima Pobjede, Bulatović je smijenjen po nalogu ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića, koji je ovu odluku donio odmah kada je utvrđeno da Bulatović nije postupio u skladu sa pravilima službe.

Nezvanično saznajemo da je Nuhodžić smjenu zatražio nakon pregledanog snimka, koji potvrđuje da policijski službenik nije reagovao kako to zakon nalaže. Protiv njega će biti pokrenut disciplinski postupak. Ovim povodom oglasila se i Uprava policije, koja je saopštila da su „dva policijska službenika van dužnosti, nenaoružani, u civilu i sa maloljetnim djetetom odmah po primjećivanju da je izvršeno krivično djelo preduzeli određene mjere i radnje“ i da se njihovo postupanje analizira.

 - Na izvjesnoj udaljenosti od mjesta izvršenja teškog ubistva, 31. marta 2018. godine u lokalu "Forum“ u Podgorici, nalazila su se dva službenika Uprave policije, van dužnosti, nenaoružani, u civilu i sa maloljetnim djetetom. Čim su primijetili da je izvršeno krivično djelo, ovi policijski službenici su preduzeli određene mjere i radnje – saopšteno je iz policije.

Dodaje se da je postupanje ova dva policijska službenika, kao što se to i očekuje u ovakvim situacijama, predmet analize nadležnih MUP-a u smislu da li su preduzeli sve što su shodno zakonu mogli i što se od njih kao policijskih službenika očekivalo.

- Policijski službenik M. B. je prije četiri dana, 5. aprila 2018. godine, smijenjen sa mjesta rukovodioca organizacione jedinice kojom je rukovodio – saopšteno je iz policije. Njega je Damir Mandić, za sada jedini optuženi za učešće u ubistvu glavnog urednika Dana Duška Jovanovića, optužio da je tokom izviđaja podmetnuo limenku "red bula“ na kojoj je vještačenjem pronađen njegov DNK.

Bulatović je to negirao. On je do 2015. godine bio šef budvanske policije, kada je smijenjen sa te funkcije. Zbog dvostrukog ubistva koje se dogodilo u bašti lokala "Forum“ u samom centru Podgorice ostavku su podnijeli prvi čovjek policije – Slavko Stojanović i načelnik podgoričkog Centra bezbjednosti Jovica Rečević. Istog dana smijenjen je i rukovodilac podgoričkog Centra ANB Milan Kovačević, a na njegovo mjesto imenovan je Bojan Vukčević.

Za v. d. direktora Uprave policije postavljen je dosadašnji pomoćnik direktora policije za Sektor granične policije Vesko Damjanović, dok umjesto Rečevića Centrom bezbjednosti Podgorica rukovodi Dragiša Mugoša. Šaković i Jovanović ubijeni su oko podne dok su sjedjeli za susjednim stolovima. Jovanović je bio sa djevojkom, a Šaković sa suprugom i kumovima. Meta je bio Šaković koji je vidio ubicu s pištoljem uperenim ka njemu, odgurno je sto, a metak je završio u Jovanovića.

Šaković je istrčao iz lokala, a ubica za njim i usmrtio ga pucajući mu u leđa. Prema saznanjima Pobjede, dvojica poilicijskih službenika nijesu uradila ništa, čak nijesu ni došli do tijela žrtve, niti obavijestili kolege o ovom zločinu. Nezvanično nam je saopšteno da su pokušali da prikriju da su bili tu. Za manje od 48 sati od zločina, a samo dan nakon ostavki uhapšeni su Janko i Predrag Vukadinović iz Podgorice, Kristina Brnović, a krivične prijave podnijete su protiv Dragoljuba Ćetkovića koji je u ZIKS-u, dok se za direktnim egzekutorom Markom Jovanovićem traga.

Još jedan policajac „van dužnosti“

Ovo nije prvi put da policajci ne samo svjedoče zločinu, već i ne reaguju. Visoki funkcioner hercegnovskog Centra bezbjednosti bio je samo korak od ubice Jovana Kosaća, ali ništa nije uradio. Novljanin Jovan Kosać ubijen je 14. septembra 2014. godine u diskoteci ,,Kaza“ u Igalu, na samo nekoliko metara od policajca, koji takođe nije reagovao onako kako se to očekivalo od predstavnika javnog reda i mira. - Na snimcima iz diskoteke jasno se vidi da je visoki funkcioner hercegnovskog Centra bezbjednosti Slavko P. bio na korak od ubice.

 Bio je toliko blizu da je mogao da ga udari po ruci, spriječi ga da puca i tako izbjegne nesreću – kazao je Drago Kosać, otac ubijenog Jovana. Dragoje Baošić osuđen je za ubistvo u prekoračenju nužne odbrane na deset godina i deset mjeseci zatvorske kazne.Dragan Bigović, koji se sumnjiči da je pomogao optuženom da pobjegne, osuđen je na deset mjeseci zatvora. Ta presuda je ukinuta i vraćena na ponovno suđenje.

Portal Analitika