Društvo

Registrovano 75 oboljelih, u bolnici njih sedmoro

U Crnoj Gori od početka godine registrovano je 75 osoba koje su oboljele od malih boginja, a kako ističu iz Instituta za javno zdravlje, „vrh obolijevanja još nije dostignut“, odnosno nema razloga za proglašenje epidemije.
Registrovano 75 oboljelih, u bolnici njih sedmoro
PobjedaIzvor

- Broj novooboljelih od morbila nastavio je da raste nešto sporijim tempom nego tokom prethodnog mjeseca. Sličan trend bilježi se kako u regionu tako i u mnogim državama Evrope što je posljedica isključivo neadekvatne vakcinacije djece – kazali su iz Instituta. Iz ove zdravstvene ustanove kažu da se na bolničkom liječenju od morbila nalazi sedam pacijenata.

- Vezano za izvor obolijevanja - 16 potvrđenih slučajeva virusu je bilo izloženo izvan Crne Gore i oni su bolest direktno prenijeli na najmanje šest novooboljelih koji su povezani sa importacijom.

Kod 17 oboljelih postoji jasna povezanost sa izvorom infekcije, dok za 35 osoba ne postoji precizno identifikovan izvorni pacijent, ali je do obolijevanja najvjerovatnije došlo na našoj teritoriji – naveli su iz Instituta. Najpogođenija grupa, kako su naglasili, su djeca starija od jedne, a mlađa od pet godina (38,67 oboljelih) od kojih niko nije vakcinisan. Zatim slijede odrasli stariji od 26 godina (29,33 procenata), pa mlađi od godinu koji nijesu ni mogli biti vakcinisani zbog uzrasta (14,67 odsto) i čija je zaštita zavisila od kolektivnog imuniteta.

Preostali oboljeli su djeca osnovnog i srednjoškolskog uzrasta, kao i mlađi odrasli. - Nažalost, dosadašnje obolijevanje je pokazalo da uprkos svim mjerama koje se sprovode i dalje imamo nove slučajeve obolijevanja. Iako su nespecifične mjere ograničene, jako je bitno prdržavanje svih preporuka Instituta za javno zdravlje, koje se prije svega odnose na izbjegavanje društvenih kontakata i traženje ljekarske pomoći – naveli su iz Instituta.

Oni preporučuju da sve osobe koje su bile u kontaktu sa oboljelim, a koje razviju simptome neophodno je da se prije odlaska u dom zdravlja telefonom najave i konsultuju sa svojim izabranim ljekarom kako bi im se pregled i uzimanje materijala za laboratorijske analize omogućio u uslovima koji neće ugroziti zdravlje drugih osoba.

Portal Analitika