Društvo

Kvalitetno obrazovanje je najbolja garancija poštovanja

Predsjednik Vlade Duško Marković poručio je večeras nastavnicima, zaposlenima i svršenim maturantima i maturantkinjama Medrese „Mehmed Fatih“ iz Tuzi da Vlada godinama posvećeno projektuje obrazovni sistem koji će svakom učeniku i studentu omogućiti sticanje znanja neophodnih za uspjeh u profesionalnoj karijeri i da u multikonfesionalnoj Crnoj Gori nema bolje pripreme za život od obrazovanja koje predstavlja najbolju garanciju poštovanja drugih.
 Kvalitetno obrazovanje je najbolja garancija poštovanja
Portal AnalitikaIzvor

Kvalitetno obrazovanje je jedan od najvažnijih činilaca sveukupnog napretka našeg društva, demokratskog i ekonomskog. Vlada godinama unazad posvećeno projektuje obrazovni sistem koji će svakom učeniku i studentu omogućiti sticanje znanja neophodnih za uspjeh u profesionalnoj karijeri. Ali ne zadržavamo se samo na zadatku lične afirmacije pojedinca – već želimo da znanja i dometi naših mladih budu snažan oslonac crnogorskom društvu u vremenu koje je pred nama. Razvijena svijest o multikonfesionalnom karakteru Crne Gore predstavlja prednost za upoznavanje njene kulture, istorije i tradicije. Nema bolje pripreme za život u društvu bogatom različitostima od kvalitetnog obrazovanja, koje je i najbolja garancija poštovanja drugog i drugačijeg u svojoj zajednici“ – rekao je premijer na svečanosti priređenoj u Kulturno-informativnom centru „Budo Tomović“ priređenoj povodom desetogodišnjice Medrese i uručivanja diploma grupi od 63 svršena maturanta i maturantkinje Medrese.

Premijer je, govoreći o ovoj obrazovnoj ustanovi, rekao da ona predstavlja potvrdu da je Crna Gora država izgrađene demokratije i savremenog obrazovnog sistema.

 „Ova škola već punu deceniju svoju obrazovno-vaspitnu misiju realizuje u skladu sa savremenim politikama i standardima u oblasti obrazovanja. Njen program ima istovjetnu važnost kao i javno važeći obrazovni program opšte gimnazije u Crnoj Gori, a Medresine diplome punovažne su u našem sistemu. Ali ne samo zakonska punovažnost, nego i njeno suštinsko ustrojstvo, ukazuju da u Medresi naši mladi stiču znanja o svojoj vjeri i religiji, crnogorskoj kulturi i tradiciji, ali i šire i svestranije obrazovanje o istoriji, filosofiji, književnosti, umjetnosti. Uvažavajući upravo ove činjenice, Vlada je prije nepunih mjesec dana prihvatila finansiranje Medrese 'Mehmed Fatih' u iznosu od pola miliona eura za 2018. godinu. A tako će biti i ubuduće!“ – rekao je predsjednik Vlade Duško Marković.

Premijer je podsjetio da tradicija dobrih odnosa Crne Gore i Islamske konfesije datira još iz 19. vijeka, da je potvrđena i Ustavom za Knjaževinu Crnu Goru iz 1905. godine i da je Crna Gora još 2012. godine, kao rijedak primjer u regionu i šire, potpisala Ugovor o uređenju odnosa od zajedničkog interesa sa Islamskom zajednicom u Crnoj Gori.

„Dakle, tradicionalno i pažljivo njegujemo odnose sa Islamskom zajednicom, a njeni vjernici i privrženici uzvraćaju dobru Crne Gore. Prilika je da i večeras ukažem na značajan doprinos bošnjačko-muslimanskog, i svih manjinskih naroda, u obnovi državne nezavisnosti Crne Gore. Sklad i povjerenje o kojem govorim je vrijednost kojom se ponosimo, i koja predstavlja čvrst oslonac građanske i prosperitetne Države. Crna Gora je zrelo društvo, spremno da čuva i afirmiše različitosti, i kod svih nas duboko je ugrađen osjećaj da vjerske, etničke i kulturne raznolikosti obogaćuju građansko biće naše Države. I to smo jasno pokazali u teškom vremenu ratova i stradanja u našem najbližem okruženju, kad smo sačuvali i Crnu Goru, ali i jedni druge! Upravo zbog toga je naša zemlja tu gdje jeste: globalno – u društvu najmoćnijih država današnjice, a regionalno – lider u demokratiji i evropskim integracijama, i najbrže rastuća ekonomija na Zapadnom Balkanu“ – rekao je premijer.

Predsjednik Vlade Duško Marković je na kraju obraćanja poručio sedmoj generaciji maturanata i trećoj generaciji maturantkinja Medrese da će im obrazovanje koje im je omogućila Država i znanje koje su im prenijeli profesori dati mudrost da čuvaju i afirmišu ove vrijednosti

„To je obaveza i zadatak koji vas očekuje u stvarnom svijetu, van školskih klupa. Vaše vrijeme tek dolazi, i ono će jednog dana ići na sud ispravnosti, kao što je to danas slučaj sa djelima moje, i generacije vaših roditelja. A mi smo vam obezbijedili Državu, kao neprikosnovenog garanta da ćete uvijek biti svoji na svome, i uvijek imati kuću, da joj se vraćate i da je nadgrađujete“ – poručio je premijer Duško Marković svršenim maturantima i maturantkinjama Medrese „Mehmed Fatih“ iz Tuzi.

Svečanosti su prisustvovali reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić, potpredsjednik Vlade Rafet Husović, ministri za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka, saobraćaja i pomorstva Osman Nurković, rada i socijalnog staranja Kemal Purišić, zdravlja Kenan Hrapović, gradonačelnik Glavnog grada Slavoljub Stijepović, direktor Zavoda za zapošljavanje Suljo Mustafić, ambasadori Turske Serhat Galip, Palestine Rabii Alhantouliju, zamjenik Ambasadorke SAD u Podgorici i ombudsman Šućko Baković.

  
Portal Analitika